Mindenki felháborodott a magyarellenes szlovák törvényen

Elképesztő közfelháborodást váltott ki - teljes joggal - az a március 27-én megszavazott törvénymódosítás, melynek értelmében Szlovákiában a jövőben tilos lesz a nemzeti himnuszok, így a magyar himnusz lejátszása és éneklése a nyilvános rendezvényeken. Az egyszerűen csak Lex Dac néven ismertté vált jogszabály alapján akár 2 millió forintnak megfelelő bírság is kiszabható azokra, akik megszegik az előírást.

Szlovákia ismét tett egy lépést, újabb magyarellenes jogszabályt fogadott el. Sajnos nincs min csodálkozni, 2009-ben ugyanis a szlovák politika a nyíltan magyarellenes nyelvtörvénnyel már bebizonyította, hogy bármeddig képesek elmenni, ha a felvidéki magyarság jogainak földbedöngölése a cél.

Az egész törvénymódosítás onnan indult, hogy a szlovák hoki válogatott mezeire egy stilizált szlovák címer került. Ezt a szlovák nacionalista párt, az SNS nemzeti jelképük meggyalázásának minősítette, és törvénymódosítást kezdeményezett a szlovák nemzeti szimbólumok kiemelt védelme érdekében. Ebbe a tervezetbe varázsolták aztán bele azt a módosítót, ami súlyos pénzbírsággal szankcionálná a magyar himnusz eléneklését.

A nagy többséggel megszavazott jogszabály értelmében május 15-től Szlovákiában csak akkor lehet külföldi ország himnuszát énekelni, ha annak a helyszínen tartózkodik hivatalos küldöttsége is. A kezdeményezés egyértelműen a Dunaszerdahely csapata (DAC) ellen irányult, hiszen bevett hagyomány volt, hogy a gyakran tízezres magyar szurkolói gárda minden meccs előtt elénekelje a Himnuszt.

A kedélyeket aztán tovább borzolta, amikor kiderült, hogy a Híd szlovák-magyar párt magyar képviselői közül is többen megszavazták ezt a gyalázatos törvényt. Később aztán bocsánatot kértek és azt mondták, hogy puszta félreértésről volt szó, a párt frakcióvezetője még a lemondását is felajánlotta. Az MKP pedig felszólította azokat a képviselőket, akik megszavazták a jogszabályt, hogy adják vissza mandátumukat.

Később kiderült az is, hogy a törvénymódosító egyik kezdeményezője Tibor Jančula volt, aki 2001 és 2002 között a Ferencvárosi TC játékosa volt – adott tájékoztatást a Blikk.

Andrej Kiska / Forrás: parameter.sk

A parameter.sk hírportál beszámolója szerint Andrej Kiska szlovák államfő valamikor a jövő héten dönt arról, hogy visszadobja-e a parlamentnek az elfogadott törvényt.  A köztársasági elnök hivatala által kiadott közleményben arra kéri a parlamenti képviselőket, hogy legközelebb „olvassák el, mire szavaznak”.

Andrej Kiska államfő szeretné felkérni a kormánykoalíció képviselőit, hogy olvassák el, mire szavaznak, de még jobb lenne, ha már a törvény előkészítésének is nagyobb figyelmet szentelnének

– olvasható a közleményben.

A dokumentum tanúsága szerint egyébként már a Híd mellett a többi koalíciós párt és az MKP is arra kérte, hogy dobja vissza a törvényt, hogy a parlament módosíthassa azt.

A magyar politika sem hagyta szó nélkül az esetet. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón elmondta, hogy magyar kormány elfogadhatatlannak tartja az esetet. Az LMP felkereste az Európa Tanácsot, a Jobbik pedig a Szlovákiával való diplomácia kapcsolatok beszüntetését követelte.

Érdekes lesz, hogy az európai jogállamiság kérdéskörén előszeretettel rugózó eurokraták vajon hogyan értékelik a most elfogadott szlovák jogszabályt. Gyakran támad ugyanis az embernek az az érzése, hogy az Unió országai közül Magyarországon kívül kevés állam tud olyat tenni, ami a jogállamiság követelményét sértené. Brüsszeli körökben ráadásul a különféle kisebbségek védelmének biztosítása nem tekinthető kiemelten fontos ügynek – szemben például az illegális migráció támogatásával.

Mózes Szabolcs a Pozsonyi Magyar Szakkollégium igazgatója közösségi oldalán reagált az esetre. Bejegyzésében kifejtette: ilyesmit még a kommunisták sem merték megtenni. Erről bővebben ide kattintva olvashat.

(Borítókép: Facebook)

Iratkozzon fel hírlevelünkre