Szeizmikus morajlást mértek a Marson

A NASA InSight marsi leszállóegysége több hónapos finom manőverezés után sikeresen befejezte a Marsból származó morajlások és rengések mérésére alkalmas műszerei telepítését, és elküldte az első tesztméréseket, amelyek eredményei arra utalnak, hogy eddig sikeresek az előkészítő munkálatok.

Az eszközt a bolygó belső szerkezetének megismerésére tervezték, vagyis arra, hogy képes legyen felismerni az ún. marsrengéseket és ezek kísérő jelenségeit.

Működésének kezdete után pár héttel azonban a szonda valami mást észlelt: a vörös bolygó légköre által keltett, a bolygón folyamatosan kavargó remegést. A kutatók a marsrengésekről azt tartják, hogy azok úgy „hangzanak”, mint egy dobszóló egy rockbandában – a mikrorengések pedig alapbasszusként morajlanak.

A NASA InSight leszállóegysége védőpajzsot helyez a szeizmométer fölé. (JPL-CALTECH/NASA)

A szeizmométer védőpajzsának február elején történt felhelyezése után azonnal megjelenő első jelről Philippe Lognonné, a párizsi Diderot Egyetem bolygókutató szeizmológusa azt mondta: „úgy gondoljuk, hogy ezek a jelek a Marsról érkező hullámokból származnak.” Első alkalommal észleltünk ilyen mikrorengéseket más bolygón – tette hozzá.

Bár a mikrorengések roppant izgalmasak, az InSight küldetésén dolgozók a fő attrakciót várják: a marsrengéseket. Ilyeneket ugyanis eddig nem sikerült észlelniük. „Mielőtt aggódni kezdenénk, a küldetés pont ott tart, ahol vártuk” – mondta Bruce Banerdt geofizikus, az InSight misszió vezetője.

A kutatócsoport egy hónapon belül várja az első megfigyelési adatokat. Banerdt, aki évtizedek óta készült a küldetésre, türelemre int: „A várakozásnak még nincs teljesen vége”.

Forrás: Science – csillagaszat.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre