A nevelőszülők azok, akik nem csak „távolról szurkolnak”

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára a Befogadlak nevelőszülő-program toborzó rendezvényének nyíregyházi állomásán kedden tartott beszédet.

Akkor lehet jó nevelőszülőnek lenni, jól intézni a gyermekvédelmet és a szociális ügyeket, ha azt a közösségért tesszük – mondta Fülöp Attila.

A program lehetőséget teremt arra, hogy bemutassák: azok a gyerekek, akik sokak számára megérthetetlen traumán mentek keresztül, milyen értékeket hordoznak magukban és milyen teljesítményre képesek. Az őket befogadó nevelőszülők pedig nemcsak értük dolgoznak, hanem a gyermekek vér szerinti családjáért, az adott utcáért, faluért, városért is, azaz az egész ország érdekében teszik meg mindezt.

Az államtitkár kiemelte, hogy a 2018 őszén a nevelőszülői hálózat erősítésének és fenntartásának érdekében elindított kezdeményezés bemutatja a nevelőszülőséget, mint hivatást, továbbá felhívja a figyelmet nehézségeire és szépségeire, valamint arra, hogy miként lehet és érdemes az ezzel járó áldozatot vállalni.

Fontos, hogy a társadalom megismerje és lássa a nevelőszülők elhivatottságát és munkáját és megkapják a nekik járó megbecsülést – fogalmazott Fülöp Attila.

Az autizmus világnapja alkalmából Fülöp Attila megköszönte azoknak a nevelőszülőknek a munkáját, akik beteg vagy fogyatékkal élő gyerekeket fogadnak be, vállalják felnevelésüket. Ők azok, akik nemcsak „távolról szurkolnak”, hanem a saját otthonukat adják ezeknek gyerekeknek, és a testi-lelki nehézséget vállalva segítik életútjukat – mondta.

Az államtitkár emlékeztetett, hogy a nevelőszülők és a gyermekvédelemben dolgozók tapasztalatait is összegző Befogadlak program záró eseménye május 19-én Budapesten, a Várkert Bazárban lesz, ahová egész napos programmal várják a családokat és a gyerekeket.

Forrás: Kdnp.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre