Éhezőknek gyűjtenek a miskolci egyetemisták

„Az éhezés nem ismeri az évszakot" szlogennel indít gyűjtőakciót a Magyar Vöröskereszt és az Egyetemek Harca az Éhezés Ellen (Universities Fighting World Hunger) miskolci egyetemi csoportja. A szerdán induló három napos kampányukat az egyetemi campuson tartják, melynek főbejáratánál, galériájánál és büféjénél gyűjtőpontokat helyeznek el,

A Vöröskereszt tapasztalata szerint a karácsony környéki adakozó kedv mérséklődik év közben. Ilyenkor kevesebb figyelem irányul a rászoruló családokra, és csökken a rászorulók között szétosztható adományok mennyisége. Ennek ellensúlyozásaként jött létre a program. 

Az Egyetemek Harca az Éhezés Ellen (UFWH) nemzetközi mozgalom 2004-ben indult az Egyesült Államokból. Azóta több mint 70 egyetem csatlakozott, öt évvel ezelőtt a Miskolci Egyetem is felvette a harcot az éhezés ellen. A gyűjtést évente kétszer  szervezik meg.

A szervezők különféle tartós élelmiszereket – így például lisztet, konzervet, száraz tésztát, olajat – gyűjtenek. Az egyetemi gyűjtésbe a campus mellett lévő Tesco áruház is bekapcsolódott, így ott is külön pontban várják majd az élelmiszereket. 

A gyűjtés célja a rászorulók megsegítése mellett az is, hogy széles körben felhívja a figyelmet az önzetlen segítségnyújtásra, illetve a közösségen belül is érzékenyítse a hallgatókat a szegényebb sorban élők iránt.

Az egyetem programjához a szakmai hátteret a Vöröskereszt adja, amelynek munkatársai az adományokból öt-hat kilogrammos csomagokat készítenek. A tartós élelmiszert a szervezethez beérkezett segélykérelmek alapján nehéz körülmények között élő nagycsaládokhoz, egyedülálló idősekhez juttatják majd el a szociális munkások.

Az egyetemi gyűjtőpontokon minden nap 9:00-14:00 közt, a Tescoban pedig 16:00-18:30 közt várják az önkéntesek a tartós élelmiszereket. 

A szöveg és a képek forrása: Magyar Vöröskereszt

Iratkozzon fel hírlevelünkre