Kékbe borult a világ

Tegnap volt az autisták világnapja, amelyet már 12. éve tartanak világszerte, hogy felhívják a figyelmet az autizmusra, pontosan az autizmus spektrumzavarra.

„Problémát jelentett nekem akár egy olyan egyszerű kérdés is, hogy egy igazán kicsi kutya miért nem macska. Minden kutya, amit ismertem, elég nagytermetű volt, és ezért méret alapján azonosítottam be őket. Aztán a szomszédunk egyszer csak vásárolt egy tacskót, és teljesen összezavart engem. Hogy lehet az, hogy ez kutya? És elkezdtem tanulmányozni a tacskót, hogy rájöjjek arra, hogy miért kutya. Végül rájöttem, hogy a tacskónak ugyanolyan formájú orra van, mint az én golden retriveremnek, és így beazonosítottam.

A kutyának kutyaorra van!”

Ezt Dr. Temple Grandin mondta, aki az autizmus egyik formájával, Asperger-szindrómával él. Az állattartást segítő eszközök kifejlesztésével szerezte hírnevét.

Az egy olyan állapot, amely eltérő fejlődéshez vezet. Azért is teszik hozzá, hogy spektrumzavar, mert számtalan megjelenési formája van. A kialakulásának pontos oka még nem ismert, de a szakemberek szerint az autizmust genetikai és környezeti hatások kombinációja okozza.

Ez nem egy gyógyítható állapot, de számos eljárás létezik, amelyekkel képességeik fejleszthetők. Máshogy látják a világot, sokszor nehezebben alakítanak ki emberi kapcsolatokat, és nem egyszer kiemelkedő képességek birtokában vannak.

Sok mindenben megnyilvánulhat, ha valaki autizmussal él. Előfordul, hogy érzékenyebb a hangokra, és elviselhetetlen számára a nagyváros zaja, vagy hogy bőre fokozottan reagál az érintésekre, és már egy kézfogás is kellemetlen a számára. Ugyanakkor vannak olyan autizmussal élő személyek is, akik olyan ízeket is megéreznek, amiket mi nem, vagy olyan részletekre is felfigyelnek, melyek fölött az átlagos szem elsiklik.

Minden századik emberből egy autizmus spektrumzavarban érintett, és ma a világon 110 millió, míg Magyarországon több, mint 100 ezer autizmussal élő ember van.

Az Autisták Országos Szövetsége országszerte több, mint 60 rendezvénnyel készül, és a „Ragyogj Kéken” kampány keretében a hazai ikonikus szobrok és épületek kék megvilágítást kapnak, ezzel felhívva a figyelmet az autizmusra.

Tatabánya egy többnapos eseménysorral csatlakozik a világnaphoz, és a Turul-emlékmű is kékben ragyog majd. Az autista gyermekeket nevelő szülők csoportja, a Kék Madár Szülőklub idén is megtartja a kék lufis kirándulást.

Iratkozzon fel hírlevelünkre