Borz és Mariska

Mint ahogy mi is megírtuk, március 27-én Lovasi András súlyos balesetet okozott: luxus terepjárójával szó szerint letarolt egy rendőrautót Budapesten a Damjanich utca és a Dózsa György út kereszteződésénél. A rossz nyelvek azonnal elkezdtek gyanakodni, vajon „Borz” be volt-e drogozva? Lévai Balázs: Lovasi – Idáig tudom a történetet című önéletrajzi kötetében a Kossuth-díjas zenész, énekes maga vallott arról, hogy az életének egy „borzasztóan nehéz korszakában” miként nyúlt a szerhez, hogy könnyítsen az élet súlyának elviselésében. „Mariska” nem csak egy alkalommal vette le Lovasi válláról a terhet...

A baleset híre hallatán a gyanakvóbbak nem bírták kihagyni a feltételezést: Lovasi biztosan be volt tépve. A droggal való korábbi kapcsolatát nem leplező előadó a jelek szerint azonban a kemény művészi munka és nem a tudatmódosító szerek hatása alatt lehetett. Ez okozhatta figyelmetlenségét is, amely végül a balesethez vezetett.

Ismerjük el: egy drogról lejött embernek nem lehet könnyű hibázni. A legkisebb, tiszta állapotban elkövetett botlás mögött is mindenki „Mariska” befolyásolását fogja sejteni és kutatni. A művész-énekes kábítószer-visszaéléssel kapcsolatos, a könyvében megjelent coming out-ja pedig csak ráerősít erre. 

Nem csoda. Hiszen akik megjárták a drogmennyországot és a drogpoklot, általában nem kezdik védeni a hátuk mögött hagyott világot. Sőt, felemelik szavukat annak érdekében, hogy minél kevesebben tévedjenek be abba a zsákutcába, amelyben ők maguk is megnyugvást reméltek, egy kis „kiszállást a gépezetből”, amely egyre mélyebbre vitte őket. Ehhez hasonló megnyilvánulást nemigen tudunk felfedezni Lovasi esetében. Eddig.

Ezért jelenleg joggal merülhet fel bárkiben a kérdés: vajon a feszített próbák és előadások nyomása alatt tevékenykedő „Borz” számára ezúttal is a marihuána adott-e biztosnak vélt támaszt? Ha nem így volt, és a sokunk által tisztelt művész számára létezik valamilyen biztos fogódzópont az életében, talán itt lenne a megfelelő idő és alkalom, hogy ezt megossza a nagy nyilvánossággal. Nagyjából olyan őszinteséggel, mint ahogy a droggal való kapcsolatáról olvasni lehet önéletrajzi könyvének oldalain.

A posztdrogos letisztult időszakában megfogalmazott, a fenti videónál őszintébb vallomása nagyon sokat segíthetne mindazoknak, akik azt hiszik, érdemes még a szerhez nyúlni. Sokan vagyunk, akik hisznek abban, hogy az életünk tud új fejezetet kezdeni. És hogy ezt elkezdeni sosem késő. Hiszünk neked, Borz!

Iratkozzon fel hírlevelünkre