Tényleg szüksége van a Fidesznek az Európai Néppártra?

Az utóbbi időben felmerült a magyar jobboldali sajtó írásaiban, hogy talán nincs is már helye a Fidesz-KDNP-nek az Európai Néppártban, talán ki kellene onnan lépnie egy „barátságosabb” környezetbe. Lehetséges, hogy eljött ez az idő.

Jó néhány pofont kaptak már a kormánypártok állítólagos szövetségeseiktől, de a mostani talán minden eddigi sértésen túltesz. Ezúttal (is) Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője és csúcsjelöltje tolta túl a biciklit.

Kijelentette: ha a Fidesz szavazataival tudná csak megszerezni a bizottsági elnöki posztot, akkor nem fogadná el a megbízatást. Nem szeretne jobboldaliak szavazatával nyerni, ő középről akarja Európa jövőjét alakítani.

Ezt Weber péntek este mondta a német közszolgálati televízió vendégeként. Erős szavak egy állítólag jobboldali politikustól. Így nem csoda, hogy Varga Judit, a Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkára kicsit helyre tette Facebook-posztjában az egyre szemtelenebb Webert.

A helyzet csak fokozódik

Bár a bevándorláspárti ág nem tudta kizáratni a Fideszt az Európai Néppártból az elmúlt hetekben, saját tagságát azért mégis csak felfüggesztette a magyar kormánypárt. Így sikerült megőrizni ugyan a Néppárt egységét, és nem elhanyagolható módon a Fidesz javaslatát fogadták el – ez alapján fog létrejönni az a bizonyos vizsgálóbizottság, a „bölcsek tanácsa”, amely a Fideszt ért vádakat veti majd górcső alá.

A probléma azonban nem oldódott meg. Balliberális trójai falovak szakítják szét a Néppártot. Azt az európai pártcsaládot, amely elvileg a kontinens keresztény értékeit hivatott védeni. Azt az pártcsaládot, amelyet az évek során elleptek a skandináv, benelux liberális eszmék és így teljesen kifordult korábbi önmagából.   

Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Néppárt kongresszusán Helsinkiben (MTI/ Miniszterelnöki-Sajtóiroda/ Szecsődi-Balázs)

Weber nem bír magával, már csak rombol

„Ha a magyar kormánypárt úgy ítéli meg, hogy Magyarország érdekeinek védelme a néppárt keretei között a továbbiakban már nem biztosítható, úgy indokolatlanná válhat olyan hajóban tovább tartózkodni, ahol a többség már folyamatosan más irányba evez.”

Ezt Boros Bánk Levente, a Médianéző Központ igazgatója nyilatkozta egy hete a Magyar Nemzetnek. És úgy tűnik, elérkezett az idő. Ha Weber a felfüggesztés után is ilyeneket nyilatkozik, akkor már nincs mit tenni, ez a kapcsolat tönkrement. Legalábbis addig, amíg a Néppárot Manfred Weber vezeti. Úgy tűnik, hajlandó megalázni korábbi önmagát a bevándorláspárti szavazatokért, annak érdekében, hogy Jean-Claude Junckert váltva az Európai Bizottság elnöke lehessen. 

A baloldal túsza lett.

„A néppárt jó ideje balra tolódik már, és esetükben a legnagyobb gondot az jelenti, hogy nincs önálló politikai agendájuk. A programjukat a baloldal és a Guy Verhofstadt vezette liberálisok diktálják, nem a pártcsalád maga. Biztosak lehetünk benne, hogy ez a jövőben csak fokozódni fog, a Fidesz pedig egyre kényelmetlenebbül érzi majd magát. ”

Ezt nem Nostradamus, hanem Ryszard Legutko, az Európai Konzervatívok és Reformerek nevű európai parlamenti frakció lengyel társelnöke nyilatkozta szerdán a Magyar Nemzetnek. Nagyon úgy tűnik, hogy igaza lehet. Ha pedig Legutko nem téved, érdemes egy kicsit a néppárton túlra is tekinteni. Hiszen nem túl valószínű, hogy a májusi európai parlamenti választások után Weber kedvesebben fog szólni a magyarokhoz, a Fideszhez.

Erre érdemes felkészülni.

Iratkozzon fel hírlevelünkre