Földi László: Európát veszélyezteti a legyőzött ISIS

A Magyar Nemzetben megjelent elemzésében Földi László arra figyelmeztet: Európa nincs és nem is lehet felkészülve arra, ha a területi szempontból legyőzött Iszlám Állam megmaradt harcosai elindulnak „új hazát” keresni, azaz pusztítani. Egyszerűen másra van berendezkedve a kontinens, pedig a kalifátus utolsó négyzetmétereinek eltűnésével a szélsőségesek nyilvánvalóan új stratégiát fognak választani...

A hadászatban is van arra példa, hogy a döntésre feljogosítottak rosszul határozzák meg a stratégiát, és a nemesnek tűnő küzdelem végül katasztrófához vezet – írja a Magyar Nemzetben megjelent elemzésében Földi László.

A titkosszolgálati szakértő szerint a téves célmeghatározás oka a rossz helyzetértékelés, illetve egy másodlagos – rejtett – cél elérése lehet. Az ISIS által kihirdetett kalifátus megsemmisítése stratégiai tévedés, mely Európára kifejezetten katasztrófát fog jelenteni. A tény ugyanis az, hogy az ISIS-kalifátust, amelyet a nemzetközi közvélemény és politikai elit, érthető módon, jelen formájában nem ismerhetett el, olyanok hozták létre, akik politikai értelemben hazátlanok – mutat rá cikkében. 

Hozzáteszi; egy részük a NATO által korábban megszállt területek – Irak, Szíria, Líbia, Afganisztán – földönfutói, azaz olyan emberek, akik a külső katonai megszállás miatt üldözötté váltak, hiszen a korábbi, megdöntött hatalom elitjéhez tartoztak. Sokan közülük katonák, titkosszolgálati tisztek, állami alkalmazottak vagy egyszerűen – Európából és az Egyesült Államokból nézve – a volt diktatúra nómenklatúrájának tagjai.

Az elmúlt években Nyugat-Európában a terrortámadásokat végrehajtó önkéntes, inkább amatőr merénylőket felváltják a harcban edzett, csoportban dolgozó és gondolkodó alakulatok. Európai célpontokat keresve folytatják harcukat. Olyan időszak következik, amelyre kontinensünk védelmi képessége nincs és nem is lehet felkészülve – írja a szakértő.

Az öreg kontinens felkészületlenségének okát a gerillaharcmodorban is látja, amelyet az ISIS képviselni fog. Ez az attitűd háborús környezetet feltételez, Európa azonban ragaszkodik ahhoz, hogy béke legyen, és védelmi rendszere is ezt a gyakorlatot és előfeltevést követi.

A teljes írás ide kattintva olvasható.

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre