A fülöp-szigeteki elnök egyháztámadásai most visszaüthetnek

Az ellenzéki szenátorjelöltek szerint Duterte elnök támadásai az Isten, az egyház és a püspökök ellen egyszerűen azt fogja eredményezni, hogy a felmérgesedett katolikusok nem fognak rászavazni többé.

Rodrigo Duterte sosem finomkodott, mikor az egyházzal kapcsolatban kellett kifejtenie álláspontját. Többször tett sértő megjegyzéseket a szigeteken élő katolikusokra és hitükre egyaránt. Az Istent – finoman kifejezve – oktalannak nevezte, megkérdőjelezte a keresztény teológiát, átkozta Ferenc pápát és kijelentette, hogy azokat a püspököket, akik megkérdőjelezik a drogok ellen vívott háborúját, meg kéne ölni. (A püspökök a törvénytelenül végrehajtott rendőrségi akciók során megölt ötezer ember miatt emelték fel szavukat.)

Gary Alejano, az Orso Diretso koalíciós párt jelöltje az ABS-CBN News-nak tett nyilatkozatában úgy nyilatkozott Dutertéről, hogy

„ő nem csak az egyház püspökeit támadja, hanem magát a hitet. Kifejezetten az Istent és Jézus Krisztus személyét is támadta, ezzel együtt a filippínók identitását is, mely ezzel a hittel van átitatva, ezeket az értékeket vallják.”

Attól függetlenül, hogy a keresztények a társadalom nyolcvan százalékát is kiteszik, a kongresszus sosem alkalmazta a blokkszavazási formulát. (Ebben a fajta rendszerben a választó szabadon használja fel az összes szavazatát, több, vagy akár egy jelöltre összpontosítva.) A volt államügyész-helyettes, Florin Hilbay szerint azonban Duterte változtathat még ennek tényén és bevezetheti a blokkszavazás intézményét.

Habár van némi megoszlás azon katolikusok között, akik közömbösek Duterte kijelentéseivel kapcsolatban és akik szerint szót kell emelni az elnök ellen, ez utóbbi, hitközpontú csoportok azt remélik, hogy 2019. május 13-án a katolikusok olyan emberre fognak szavazni, aki védelmezi a keresztény hitet és értékeket.

Varga Gergő Zoltán

Mikor a szentmisében az országok vezetőiért könyörgünk, mondjunk el egy fohászt Rodrigo Dutertéért is, hogy ráébredhessen: „ha szeretet nincs bennem, mit sem érek”. 

Forrás: International Christian Concern
Kép forrása: The Daily Beast

Iratkozzon fel hírlevelünkre