70 éves a színészóriás, Reviczky Gábor

Páratlan és sokoldalú tehetségéről számtalan, színdarab, mozifilm és filmsorozat tanúskodik. Már fiatalon a színjátszás mellett döntött, friss diplomásként vidéken kezdte pályáját, hogy aztán a fővárosban is beírja magát a színház közönség emlékezetébe és szívébe. Szenvedélyes horgász. Megszámlálhatatlan kitüntetés birtokosa, legutóbb Áder János köszöntötte fel a színművészt születésnapja alkalmából.

Reviczky Gábor 1949. március 28-án született Tatabányán. Felmenői nemesemberek, grófok, pénzügyi szakemberek voltak, így családjában egyedüliként foglalkoztatta a színjátszás világa. Tehetsége már egészen fiatalon megmutatkozott, 1963-ban még gimnazista évei alatt lépett először a színpadi deszkákra, majd a Tatabányai Bányász Ifjúsági Színpadnak lett a tagja. Már ekkor egyértelművé vált, hogy a színjátszás fontos része lesz életének, így jelentkezett a Színház- és Filmművészeti Főiskolára. Legelső felvételije sikertelen volt, azonban a következő évben már bejutott, és a Thália Színház neves igazgatójának, Kazimir Károlynak az osztályába került. 1973-ban a friss diplomás színésztehetség Kaposvárra a Csiky Gergely Színházhoz szerződött, ahol már a kezdetektől fontos szerepeket, kiváló alakításokat láthatott tőle a színházi közönség. Kaposvár után Debrecen következett majd megfordult Miskolcon és Kecskeméten, végül 1979-ben a Vígszínházhoz került, amit a Nemzeti Színház követett, ahol közel 10 évet töltött a népszerű színművész.

Békéscsaba, 2012. szeptember 25.
Reviczky Gábor játszik Schneider Mátyás szerepében a Hippolyt, a lakáj címû zenés vígjáték próbáján 2012. szeptember 25-én. A darabot Eperjes Károly rendezésében szeptember 28-án mutatják be a békéscsabai Jókai Színházban.
MTI Fotó: Rosta Tibor

Felsorolni is nehéz lenne, hogy mi mindenben játszott az elmúlt évtizedekben Reviczky Gábor, azonban beszédes adat, hogy A dzsungel könyvében 23 éve játssza Balut a medvét, A képzelt betegben pedig 18 éve formálja meg Argan a módos francia polgár szerepét.  Saját maga legfontosabb alakításai között emíti

Azonban sikereket nem pusztán a színházi szerepléseivel ért el, rengeteg sikerfilmben nyújtott maradandó alakítást : a Szamárköhögés, a Sztracsatella, a Három testőr Afrikában, a Zimmer Feri, a Csinibaba, az Üvegtigris, a Valami Amerika, a Magyar vándor, Lora. Több kiemelkedő tévésorozatnak volt megkerülhetetlen szereplője Família Kft., Pasik, Kossuthkifli. A mi kis falunk című nagysikerű tévés sorozatnak pedig jelenleg is fontos szereplője, ő alakítja a helyi állatorovst.

Nem lehet elmenni szinkronszínészi munkássága mellett sem, hiszen olyan Hollywoodi nagyágyúk szólalnak meg Reviczky érces hangján mint Robert De Niro, Jack Nicholson, vagy Clint Eastwood.

Reviczky Gábor szabadidejében, horgászni szeret a legjobban. Él hal a sporthorgászatért, Egy nagy bánata, hogy itthon nem tartják sokra ezt a sportot.

A Magyar Nemzetnek adott korábbi interjújában elmondta, hogy már gyerekkorától ő volt az osztály bohóca. Szerinte éppen emiatt szeretik az emberek.

„Már általános iskolás koromban sem akartak elmenni nélkülem a társaim osztálykirándulni. Pedig nevettetni nagyon nehéz. A színészek java általában kicsit ferde szemmel néz azokra a kollégákra, akik vígjátékokban aratnak sikereket, mert ezt a szakma alantasabb részének tekintik, holott a játékkal való nevettetés a legnehezebb a földön. „

A színészóriás munkásságát számtalan alkalommal elismerték: 1986-ben Jászai-Mari díjat,1984-ben és 2010-ben Hegedűs Gyula-emlékgyűrűt vehetett át. Később kétszer is elnyerte Az Ajtay Andor-emlékdíjat: először 1997-ben majd 2010-ben. 2007-ben az alternatív Kossuth-díj, majd 2012-ben a Kossuth-díjat is átvehette groteszk, ironikus karakterek fanyar humorral és kivételes művészi erővel történő megformálásáért, nagy főszerepek és karakter-epizódszerepek interpretálásában egyaránt kimagaslót nyújtó, sokoldalú, rendkívül közkedvelt művészi pályafutása elismeréseként.

A művészt idén Áder János is felköszöntötte születésnapja alkalmából. A februárban rendezett tiszteltvacsorán a köztársasági elnök feleségével, Herczegh Anitával közösen látta vendégül Reviczky Gábort és Eperjes Károlyt. A tiszteletvacsorának az volt a nem titkolt célja, hogy az államfő időről időre felhívja azokra a kiemelkedő teljesítményekre figyelmet, akik öregbítik Magyarország hírnevét.

(MTI, mmakademia.hu)

Iratkozzon fel hírlevelünkre