Áder: a párizsi klímamegállapodás bajban van

„Párizs bajban van", hiszen a világ károsanyag-kibocsátása nagyobb, mint valaha – jelentette ki Áder János államfő csütörtökön az ENSZ-közgyűlés éghajlatváltozással és fenntartható fejlődéssel foglalkozó vitájában, New Yorkban.

A népességrobbanás nem állítható meg, ahogy a gazdasági növekedésről sem mondanak le az államok. Változásra van tehát szükség, ugyanazt a fejlődést kevesebb energiával és szén-dioxid-kibocsátással kell elérni – hangsúlyozta. Áder János szerint ezeken a területeken már rövid távon lehetőség van a cselekvésre.

A nap-, a szél-, a víz- vagy az atomenergia felhasználásának növelése nem elegendő. Korszerűbb, kevesebb energiát használó és kevesebb káros anyagot kibocsátó technológiával kell előállítani ugyanazt a terméket – fejtette ki az államfő, aki a hulladékok nagyobb arányú újrahasznosítását is szorgalmazta.
Az ENSZ-közgyűlés negyedszázada tárgyal, egyeztet a klímaváltozás veszélyeiről. Huszonöt éve nem találjuk a megoldást arra, hogy miközben száz év alatt három és félszeresére emelkedett a Föld lakóinak száma, az energiafelhasználás megtízszereződött – tette hozzá.

Áder János köztársasági elnök felszólal az ENSZ-közgyűlés éghajlatváltozással és fenntartható fejlődéssel foglalkozó vitájában – MTI/Bruzák Noémi

„Az emberiség felfűti a bolygót a fosszilis energia felhasználásával, ezzel pedig egy tízezer éve fennálló egyensúlyi állapotot bont meg” – mondta Áder János.

Áder János köztársasági elnök felszólal az ENSZ-közgyűlés vitájában New Yorkban. A háttérben António Guterres, az ENSZ főtitkára (b) és Maria Fernanda Espinosa Garces közgyűlési elnök (k). – MTI/Bruzák Noémi

Párizsban végre megszületett a megállapodás arról, hogyan tartható kordában a globális felmelegedés – emlékeztetett. Azóta egyre több energiát termel a világ a megújuló források felhasználásával, mégis ismét egyre nagyobb mértékben nő a károsanyag-kibocsátás, elsősorban az Egyesült Államokban, Kínában és Indiában – mondta a köztársasági elnök.

Az államfő – Abraham Lincoln egykori amerikai elnök szavait idézve – a gyors cselekvés szükségességét hangsúlyozta: „a holnap felelősségétől nem szabadulsz meg az által, ha e felelősséget ma elhárítod”.

MTI