Erdő Péter: Figyeljünk a templomba betérőkre!

Rómában elégedettek az Eucharisztikus Kongresszus előkészületeivel, ami új lendületet adhat számos téren a magyar egyháznak is.

Örömmel nyugtázták Vatikánvárosban a kulturális és lelkipásztori ajánlatok sokféleségét, amit Budapest kínál majd a jövő évi Eucharisztikus Kongresszus alkalmával – nyilatkozta a Vatikáni Rádiónak Erdő Péter. A bíboros magyar nyelvű interjújában kitért arra is, hogy az egyes plébániák vonzerejét alapvetően határozza meg a vasárnapi Eucharisztia, a szentmise. – Ne csak azt keressük, hogy mi mikor érezzük jól magunkat egy-egy szentmisén, hanem azt, hogy ha valakit behívunk, aki rég nem volt már, vagy nem szokott járni, őt milyen élmény fogadja – kérte a főpásztor.

Erdő Péter szerint a fiatalok és nem csak a legfiatalabbak körében terjed egy olyanfajta lelki szomjúság, amire a válasz az, hogy az Oltáriszentség előtt töltenek időt, ott imádkoznak, énekelnek, vagy akár csöndben szemlélik a kitett Oltáriszentséget.

„Egy olyan audio-vizuális és érzelmi kultúrában, ami itt kezd kialakulni, egészen különleges vonzereje lehet a szentségimádásnak.”

A bíboros hangsúlyozta annak jelentőségét, hogy a vasárnapi szentmiséket a közösség tudatosan és szépen ünnepelje, de figyeljenek oda az olyan technikai kérdésekre is, mint a hangosítás, hiszen szükséges, hogy a szentírási szakaszok felolvasása jól hallhatóan történjen meg. Azt kérte a katolikus közösségektől, hogy fogadják szeretettel azokat, akik betérnek a templomba. 

A főpásztor szerint fontos, hogy épüljenek az emberi kapcsolatok, amelyek megtartó erővel bírnak. Hozzátette, ugyanígy jelentős ösztönzést kap a magyar katolicizmus arra is, hogy gondolja át az elsőáldozásra való felkészítést, valamint a szentségimádások templomi lehetőségeinek bővítését is.

Az interjú a Vatikáni Rádió oldalán olvasható és hallgatható.

Iratkozzon fel hírlevelünkre