Van egy lengyel lány, aki magyarul vlogol!

Ismerje meg Olga Groszeket, aki magyar nyelven készíti youtube videóit, mert az missziója, hogy tovább mélyítse a lengyel-magyar barátságot.

A 888.hu fedezte el Magyarországnak Olga Groszeket a fiatal lengyel vloggert, aki magyarul vlogol a lengyeleknek és teszi mindezt azért, mert imádja Magyarországot. Mindemellett pedig azt is célul tűzte ki, hogy továbbmélyítse a lengyel-magyar barátságot.

Az interjú készítői kuriózumnak nevezték, hogy a lány magyar nyelvű vloggerkedésbe kezdett, s nekiszögezték a kérdést, miért is vágott bele. Azt is felidézték, hogy Olga október 23-a alkalmából megható videót készített a magyaroknak nemzetük 56-os forradalomáról és szabadságharcáról. 

Az ötlet megszületéséről és a kezdetekről Olga elmondta, a Varsói Egyetemen magyar filológia szakot hallgatott, amit nagyon megszeretett. Egyre jobb lett a magyar nyelvkészsége, aminek köszönhetően elnyerte a Balassi Intézet ösztöndíját, azonban egy betegség miatt végül félbe kellett szakítania a tanulmányait. Később elkezdett dolgozni a legjobb lengyel agytrösztnél, a Republikanska Alapítványnál. Miközben más dolgokra kellett fókuszálnia, észrevette, hogy kezdi elfelejteni a magyar nyelvet. Elgondolkodott, miképp tudná gyakorolni a magyart, s mit tehetne azért, hogy erősödjön a lengyel-magyar barátság. Sok YouTube-csatornát követett, úgy döntött, ő is  elindít egyet. Egyre többen követték a csatornáját, amit a Waclaw Felczak Alapítványtól kapott ösztöndíj is a segítségével fejleszteni készül. Úgy fogalmazott az a célja, hogy megismertesse Lengyelországot a magyarokkal és arra bátorítsa őket, látogassanak el a hazánkba.

A beszélgetésből kiderült, nem az említett YouTube-csatorna Olga egyetlen Magyarországgal kapcsolatos tevékenysége. Néhány évvel ezelőtt szaktársaival elindítottak egy Magyarországgal foglalkozó online magazin. A portálnak a „Magyazyn” nevet adták, melyet szavai szerint Magyarország szerelmesei szerkesztenek. „Több mint 50 ember ír cikkeket a felületünkre, köztük egyetemi hallgatók, kutatók, fordítók, magyarországi idegenvezetők és átlagos emberek, akik csak szimplán szeretik Magyarországot” – mondta a vlogger, hozzátéve, a projekttel egy fillért sem keresnek, bárki aki cikket ír, csupán azért teszi, „mert szeret mindent, ami Magyarországgal kapcsolatos – és meg akarja osztani a tudását, az élményeit az országról a lengyel emberekkel”.  Ezenkívül Olga élve egy kínálkozó lehetőséggel, két fejezetet írt egy az évszázados lengyel-magyar kapcsolatokról szóló terjedelmes albumba. Rövidesen pedig egy filmet készít ugyanerről a témáról.

Arra a kérdésre, hogyan vélekednek az emberek Lengyelországban a magyarokról és a két nemzet közös barátságáról Olga elmesélte: „A lengyelek szeretik Magyarországot (és különösen a magyar ételeket!), szeretnek kikapcsolódni, időt tölteni Magyarországon. Itt mindenki ismeri azt a kifejezést, hogy „lengyel, magyar – két jó barát”. De őszintén szólva, néha úgy érzem, hogy annak ellenére, hogy szeretik Magyarországot, keveset tudnak például a magyar történelemről és a magyar kultúráról. Biztos vagyok benne, hogy a magyarok is szeretnének többet megtudni Lengyelországról, így mindenkit bátorítok, hogy látogasson el Lengyelországba, hogy saját tapasztalatot szerezzen a hazámról. Úgy gondolom, hogy ez az interjú is egy újabb lépése annak, hogy tovább népszerűsítsük a lengyel-magyar barátságot. Egyfajta missziómnak érzem, hogy megismertessem a lengyeleket Magyarországgal és a magyarokat Lengyelországgal.”

 

 Forrás: 888.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre