Sötét jövőképet festettek a migrációról szóló konferencia előadói

Háromnapos migrációról szóló nemzetközi konferenciának ad otthont a Várkert Bazár. A rendezvényen számos külföldről érkezett politikus is felszólalt. Az előadók mind azt hangsúlyozták, hogy a migráció napjainkban komoly kihívást jelent Európa számára. S ez még jó ideig így is marad.

Václav Klaus volt cseh elnök és miniszterelnök arról beszélt, hogy az Európai Parlament működése nem felel meg a demokratikus elveknek. Véleménye szerint ennek egyik bizonyítéka az, hogy a parlamentben belül megváltoztatták a korábbi szavazási rendet.

Václav Klaus korábbi cseh államfõ beszél a Mathias Corvinus Collegium (MCC) háromnapos migrációs konferenciáján Budapesten, a Várkert Bazárban 2019. március 23-án.MTI/Illyés Tibor

Azt is hangsúlyozta, hogy korunk egyik legnagyobb kihívása a migráció, bár ezt a mai európai vezetők egy jelentős része nem így érzékeli. Sőt, úgy fogalmazott: az európai elit kifejezetten azért akarja ösztönözni a migrációt, mert ilyen módon fel akarják bontani a társadalmakat és el akarják tüntetni a nemzeteket, amelyek az egységes európai nemzet akadályai.

Jaime Mayor Oreja, Spanyolország korábbi belügyminisztere előadásában úgy fogalmazott: a válság, amit Európában manapság tapasztalunk, nemcsak egy szimpla politikai válság, hanem az egész európai civilizációé.

Jaime Mayor Oreja korábbi spanyol belügyminiszter, az Európai Néppárt (EPP) volt alelnöke beszél a Mathias Corvinus Collegium (MCC) háromnapos migrációs konferenciáján Budapesten, a Várkert Bazárban 2019. március 23-án.MTI/Illyés Tibor

A belügyminiszter szerint Orbán Viktort azért is érik komoly támadások, mert igyekszik megvédeni a keresztény értékeket. „Az uniónak nagyon sok teste van, de a lelke elveszett” – értékelt a volt miniszter.

Egy másik kontinensről érkezett Alexander Downer, Ausztrália volt külügyminisztere, aki szintén éles kritikát fogalmazott meg. Véleménye szerint katasztrofális döntéseket hozott az EU a migráció tekintetében.

Alexander Downer volt ausztrál külügyminiszter beszél a Mathias Corvinus Collegium (MCC) háromnapos migrációs konferenciáján Budapesten, a Várkert Bazárban 2019. március 23-án.  MTI/Illyés Tibor

Arra is utalt, hogy mindaz, ami Európában történt a saját kontinensén is elfogadhatatlan lenne: Mi, ausztrálok döntjük el, hogy kik és milyen körülmények között jönnek be az országunkba. Mi hiszünk a nemzetállamokban, és alapvető joga van az embereknek, hogy megszervezzék az országukat – fogalmazott.

Nicolas Sarkozy, volt francia államfő előadásában hangsúlyozta, Európa napjainkban sorsfordító pillanatokat él át. Meglehetősen negatívan értékelte az EU jelenlegi helyzetét: „Gyengék vagyunk, és megosztottak” – mondta Sarkozy.

A volt államfő kiemelte azt is, hogy a Brexit egy óriási tévedés eredménye. Szerinte a folyamat nem áll meg a britek kilépésével.

Nicolas Sarkozy korábbi francia államfõ beszél a Mathias Corvinus Collegium (MCC) háromnapos migrációs konferenciáján Budapesten, a Várkert Bazárban 2019. március 23-án. MTI/Illyés Tibor

Nicolas Sarkozy azt is hangsúlyozta, hogy meg kell újulnia az EU-nak, a tagállamok létszámának bővülését az intézményrendszernek is hasonlóképp kell követnie. Álláspontja szerint szükség van a nyugat-balkáni országok uniós integrációjára is. 

Sarkozy azon véleményének is hangot adott, hogy a bevándorlást az európai országoknak közösen kell irányítaniuk. A migrációs válságot véleménye szerint az enyhíthetné, ha egy óriási beruházás-sorozatot indítanának Afrikában, így az ott élők is stabil megélhetést találnának országaikban. „Európa megérdemli a jövőt, és nem csak a múltat” – fogalmazott a volt elnök.  

A konferencia délutáni szekciójában szólalt fel Orbán Balázs, a miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára is. A politikus úgy fogalmazott: egyet lehet érteni abban, hogy mindenki számára káros a kontroll nélküli, illegális, nagy tömegű, intenzív népességmozgás, mert ez a fajta beáramlás minden esetben aláássa az adott térség stabilitását, a közbiztonságot, a társadalmi kohéziót és megterheli az ellátórendszert. 

Orbán Balázs államtitkár beszél a Mathias Corvinus Collegium (MCC) háromnapos migrációs konferenciáján Budapesten, a Várkert Bazárban 2019. március 23-án. MTI/Illyés Tibor

Yosef Kuperwasser, az izraeli hadsereg tartalékos dandártábornoka a vallás oldaláról közelítette meg a migráció kérdését, három kategóriába sorolva a muszlim illegális bevándorlókat. A pragmatikus muszlimok azt gondolják, hogy egyelőre nem tudnak mit tenni, ezért hajlandóak a mostani nyugati rend szerint élni. Feladatuknak tekintik, hogy megpróbáljanak beilleszkedni, hasznos tagjaivá válni a globális társadalomnak.

A radikális muszlimok ezzel szemben azt mondják, hogy a lehető leggyorsabban meg kell változtatni a világ rendjét, mert az ellentmond az iszlámnak. A realista radikálisok pedig úgy vélekednek, hogy nem szabad küzdeni azokkal, akik többen vannak náluk. Még nem tartják hozzá magukat elég erősnek, de megváltoztathatónak gondolják a világot.

Yosef Kuperwasser dandártábornok beszél a Mathias Corvinus Collegium (MCC) háromnapos migrációs konferenciáján Budapesten, a Várkert Bazárban 2019. március 23-án. MTI/Illyés Tibor

A szélsőségesek szerint viszont már most el lehet érni a kívánt reformot, mert Európa annyira gyenge – jelentette ki Yosef Kuperwasser. A volt dandártábornok szerint a muszlimok körében zajlik egy radikalizálódási folyamat: idővel a pragmatikusok realistákká, a realisták szélsőségesekké válnak. Mindez komolyan fenyegeti Európa biztonságát, a nyugati identitást.

Novák Katalin család- és ifjúsági ügyekért felelős államtitkár azt emelte ki, hogy gazdasági szempontból sincs szükség migrációra, mivel a családpolitika révén a negatív népesedési folyamatok is megfordíthatóak. Az államtitkár a pénzügyi támogatások közül megemlítette a családbarát adórendszert, a jelzálogalapú hitelek egy részének elengedését gyerekek születése esetén, valamint a jövő januárban életbe lépő négygyerekes nők szja mentességét. 

Novák Katalin államtitkár beszél a Mathias Corvinus Collegium (MCC) háromnapos migrációs konferenciáján Budapesten, a Várkert Bazárban 2019. március 23-án. MTI/Illyés Tibor

A konferencián Orbán Viktor miniszterelnök is előadást tartott, erről külön cikkben számoltunk be.

Forrás: origo.hu, MTI. Kiemelt kép forrása: MTI/Mohai Balázs

Iratkozzon fel hírlevelünkre