„A liberális kultúra számára, ott van az ALDE. Mi mások vagyunk!”

Ha Magyarország és Olaszország viszonyát távlati dimenziókból vizsgáljuk nyugodtan állíthatjuk, hogy a két ország, ha olykor konfliktusba keveredett is egymással, a végén mégis mindig barátként kecmeregtek ki a történelem mélypontjaiból.

Elég csak az I. világháború egyik legvéresebb csatájára az isonzói csatára gondolnunk, majd a pár évre rá következő Soproni-népszavazásra, ami olasz közvetítés nélkül sohasem következhetett volna be. Persze az olaszok sem felejtik a több száz magyart, aki Garibaldi vörösingesei közt kivívta Olaszország szabadságát.

„Nem volt háborús hangulat, Orbán provokáció nélküli beszédet mondott, ugyanakkor egy millimétert sem hátrált meg. Ő úgy képzeli: én vagyok a Néppárt és ti vagytok, akik tévednek. Ti vagytok azok, akik elfelejtettétek az élet és a család értékeit. A liberális kultúra számára, ott van az ALDE. Mi mások vagyunk”.

Így nyilatkozott a Forza Italia néppárti Európai Parlamenti képviselője Massimiliano Salini a néppárti szavazást követően. Salini már a 2018. szeptember 13-i ún. Sargentini-jelentést se szavazta meg. De Silvio Berlusconi korábbi olasz miniszterelnök is több fórumon jelezte, hogy ő és pártja ki fog tartani a magyar kormány mellett. Legutóbb így fogalmazott:

„A Forza Italia és én személyesen kimondottan törekedtünk arra – Orbán Viktorral való kiváló kapcsolataim okán –, hogy olyan megoldás szülessen, aminek nyomán továbbra is a Néppárt marad az első számú pártcsalád az Európai Parlamentben. Együtt akarjuk megváltoztatni Európát, közelebb akarjuk hozni az emberek igényeihez és hatékonyabbá akarjuk tenni.”

Az igazi elismerést azonban az jelenti, hogy az Orbán Viktorral nem szimpatizáló pártcsaládok olasz képviselői jobb híján a hallgatást választották. Az olasz sajtó kis túlzással néma maradt megszólalásaiktól. Nem ragadták meg az alkalmat, hogy Magyarországba rúghassanak. Talán, mert tudják, hogy van fontosabb is, mint az aktuálpolitika – ez idáig Lengyelországtól tapasztaltunk csak efféle szolidaritást. Bár Laura Ferrara az Ötcsillag Mozgalom európai parlament képviselője, azért hozta a kötelezően elvárt rigmusokat, amelyek elég egyértelműen mutatnak rá arra, hogy a magukat „értékőrzőnek és szabálykövetőknek” beállítók támadásai mögött milyen korábbi sérelmek állnak:

„A Néppárt ismét tanúbizonyságot tett képmutatásáról, azzal, hogy egy vállalhatatlan álláspontokat képviselő pártot tart maga mellett. Emlékszem, hogy a Fidesz támogatta az elmaradott régiók támogatásának felfüggesztését, ha az adott ország nem tartotta be az uniós költségvetési fegyelmet. Orbán nem Olaszország barátja, mert a Parlamentben és a Tanácsban képviselt álláspontjai ellentétben állnak Olaszország és az olaszok érdekeivel.”

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre