Felnyitják az Iszlám Állam egyik tömegsírját

Az ENSZ megbízásából exhumálják a sírt, mivel több ezer eltűntnek nyilvánított ember sorsáról továbbra sem lehet tudni. Március 16-án, az iraki hatóságokkal karöltve, felnyitották az első tömegsírt.

Sinjar környékén alapvetően jazidik éltek. Ők is és a keresztények is kiemelt célpontjai voltak az Iszlám Államnak, bár a statisztikák szerint a tömeges kivégzéseknek és a szexrabszolgának való elhurcolásoknak több jazidi áldozata volt, mint keresztény.

Háromezer, már régen eltűntnek nyilvánított jazidi sorsáról nem tudnak semmit. Azt remélik, a sírok exhumálásával, és az ott nyugvó holttestek azonosításával ez a szám csökkenhet, jelenti az International Christian Concern.

Az első ISIS-tömegsír feltárása kiemelkedően fontos lépés minden helyi vallási kisebbség számára. A térségben történt genocídium okainak és eszközhasználatának megértése közelebb vihet ahhoz, hogy a jövőben eredményesebben tudják megvédeni az iraki kisebbségeket. 

A családok szempontjából is jelentős tettről beszélünk, ugyanis az eltűnt személyek hozzátartozói – az információhiány miatt – a mai napig nem tudják lezárni magukban az eseményeket.

A Ninivei-fennsíkot 2014-ben szállta meg az ISIS. Bár a szervezetet katonailag legyőzték, az iraki keresztények és jazidik számára további kihívásokat jelent, hogy a pusztítás következményeivel is meg kell küzdeniük. Az emberekbe vetett bizalom is mélyen megtört a helyiekben, így hiába nincs már a térség ISIS-fennhatóság alatt, sokan nem mernek visszatérni a szélsőséges ideológiák újbóli megjelenésétől való félelem miatt.

Varga Gergő Zoltán

 

Kép forrása: The Baghdad Post