Vajon maradhat a Fidesz a néppártban?

Jelentős pillanat előtt áll az Európai Néppárt és a Fidesz kapcsolata, ugyanis ma 15 óra után szavaznak a Fidesz kizárásáról vagy tagságának felfüggesztéséről. A közgyűlésen várhatóan Orbán Viktor is felszólal, és a sajtóhírek szerint határozottan kiáll a Fidesz eddig is hangoztatott, a migrációt elutasító és a keresztény értékeket védelmező álláspontja mellett. A Magyar Nemzetben Nagy Áron készített izgalmas összeállítást arról, hogy mi a konfliktus alapvető oka, s a pártcsalád vezetése miképpen távolodott el az eredeti keresztény-konzervatív értékektől, miért vált fontosabbá egy tőzsdespekulánsnak és a bevándorláspárti erőknek való megfelelés.

A legvalószínűbbnek a Fidesz ideiglenes, néhány hónapos felfüggesztése tűnik – írja Nagy Áron, ami azonban a lap kormánypárti forrásai szerint a kizárás előszobájaként elfogadhatatlan lenne.

A Fidesz még soha nem állt ilyen közel a szakításhoz az EPP-vel – nyilatkozta Balog Zoltán, a Polgári Magyarországért Alapítvány elnöke a német Die Weltnek, ugyanakkor hozzáfűzte, ha valóban komolyra fordulnak a dolgok, azzal mindkét fél sokat veszíthet.

Közben Brüsszelben azt hangoztatta Judith Sargentini holland zöldpárti képviselő – újra felhatalmazást érezve másik pártcsalád belügyeibe való beavatkozásra –, „végre meg kell kezdenie az etikai nagytakarítást, és kérdőre kell vonnia Orbán Viktort, hogy milyen viszonyt kíván ápolni a pártcsaláddal és hogyan viszonyul az EPP által képviselt politikához”.

A szerző a Fidesz és a pártcsaládja közötti feszültség növekedésének legfőbb okát abban látja, hogy alig két esztendő alatt valójában teljesen kifordult sarkaiból az Európai Néppárt, amit eredetileg 1976-ban a keresztény kultúra és a hagyományos értékek védelmét hirdető pártok hoztak létre.

Az ideológiai színeváltozásnak már a legnagyobb migrációs válság idején is voltak előjelei – írja a szerző –, rengetegen bírálták az EPP soraiból is a magyar kormánypártokat, amiért elutasították az Európa muszlimizációjával fenyegető és számos terrortámadásért felelős nyitott kapuk politikáját.

Soros György írt cikket Európa feltámadhat címmel, majd később 2018 folyamán egyre több olyan cikk jelent meg, nyilatkozat és „civil” ­jelentés látott napvilágot, amelyek szerzői mind kendőzetlenebbül követelték a Fidesz kizárását az EPP-ből. Legutóbb a Financial Times szólította fel a néppártot: „Semmi keresnivalója sincs Orbán Viktornak és a Fidesznek az Európai Néppártban”. A lap egyébként a milliárdos már többször használt szócsöve volt korábban.

Továbbá – írja a Magyar Nemzet – beszédes a néppárti vitában a Fidesz kritikusainak két követelése: a Soros-egyetem, a CEU működési engedélyének kibocsátása (még akkor is, ha az egyetem nem tesz eleget törvényi kötelezettségeinek), a másik pedig az illegális migráció és a tömeges bevándorlás megfékezésére kidolgozott, úgynevezett Stop, Soros! törvénycsomag visszavonása. Orbán Viktor pártja állítólag e két követelés teljesítésével bizonyíthatná, hogy valóban a néppárthoz tartozik.

A pártcsalád listavezetői pozícióját elnyerő Manfred Weberről is úgy tűnik a „politikai mozgásai alapján”, hogy már nem tudja megállítani a néppárt balratolódását. Behódolt a Soros-erőknek – írja Nagy Áron –, amit a budapesti látogatása alkalmával azzal bizonyított, hogy elsőként „zarándokolt el” a CEU campusába.

A néppárt önfeladása sajnálatosan azzal vált teljessé, hogy most sem a keresztény értékek képviseletét kérik számon a Fideszen, hanem a Sorost és Junckert ábrázoló plakátokat és a Soros-egyetem állítólagos „ellehetetlenítését” – zárja a fejtegetését a lap publicistája.

(Forrás: magyarnemzet.hu)

Iratkozzon fel hírlevelünkre