Járóka Lívia a PS-nek: Felháborító a brüsszeli kettős mérce

Fel kell számolni az európai roma közösségek nehézségeit az EP-képviselő szerint. A PestiSrácok.hu-nak adott interjújában a szegények és a romák helyzetéről is beszélt Európán belül.

Járóka Lívia, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője elmondta a PestiSrácoknak.hu-nak adott interjújában, hogy fel kell számolni az európai roma közösségek nehézségeit, ehhez pedig hatékony uniós romaintegrációs stratégiára van szükség. A jelenlegi programot nem tartja annak, és az elmúlt években folytatódott az unióban a romák társadalmi, gazdasági és kulturális kirekesztése.

A magyar modell alapja lehet a végleges uniós romastratégiának, hiszen Magyarország 2010 óta remek eredményeket ért el ezen a területen, a politikus ezért is tartja igazságtalannak, amit hazánkkal művelnek Brüsszelben.

Járóka Lívia az interjúban kiemelte, hogy Magyarországon zéró tolerancia van érvényben az antiszemitizmussal szemben, a roma helyzet rengeteget javult hazánkban, ehhez képest minket vádolnak antiszemitizmussal, rasszizmussal.

„Felháborító a brüsszeli kettős mérce és az, hogy állandóan Magyarországot akarják büntetni, szankcionálni. Miközben az Orbán-kormány betiltotta a Magyar Gárdát, aközben Svédországban ma is menetelhetnek a nácik, a megkötés mindössze annyi, hogy a zsinagógákat el kell kerülniük” – mondta a PestiSrácok.hu-nak. Fontosnak tartja, hogy a kérdést a szegények szempontjából is meg kell vizsgálni, nem csak a romákról kell beszélni.

Járóka Lívia elmondta, hogy ma Európában minden ötödik ember szegénynek számít, így ha szegényekről, leszakadókról beszélünk, akkor nem csak a romákról van szó.

„Az uniós stratégiában négy területnek, az oktatásnak, egészségügynek, foglalkoztatásnak és lakhatásnak egyszerre kell megjelennie és érvényesülnie, komplex és kidolgozott megoldás szükséges. A romák munkanélküliségének a felszámolása kiemelten fontos, mert egy állásnélkülinek élete végéig 72 millió forintnyi szociális segélyt fizet ki az állam, ezzel szemben 22 millió forintból adófizetővé lehet tenni egy roma fiatalt” – tette hozzá az EP-képviselő.

Járóka Lívia szerint Magyarországon a teljes roma foglalkoztatás megvalósulhat, a kormány bevezette és biztosította az élethosszig tartó tanulást, 3 éves korban óvodába, közösségbe kell menniük a gyerekeknek, 6 éves korban pedig iskolába. Elmondása szerint Magyarországon 2010 óta csökken a szegények száma, Európában ugyanakkor kétszeresére nőtt a szegénység. Európában 16 millió roma él, a szegények aránya pedig 120 millió.

A politikus elmondta a PestiSrácok.hu-nak, hogy az unió román elnökségének a feladata a figyelmeztetés és a pénzügyi háttér, a következő finn elnökségnek a nyugati gettókkal kell majd kezelnie, míg a horvát elnökségnek a balkáni szegény telepek felé kell nyitnia, mert az unió nagyon meg lesz lepődve, ha 2025-ben a balkáni romák elindulnak nyugatra.

(Forrás: pestisracok.hu)

Iratkozzon fel hírlevelünkre