A természetben van, aki jobban hazudik még az embernél is

A természetben az ember távolról sem csupán az életben maradásért veri át környezetét, de az állat- és növényvilágban ez az elsődleges cél. Sok növény a külsejével ejti át azokat a gyanútlan rovarokat, melyekre szüksége van. Kinézetükben hasonlóvá válnak a nektártermelő virágokhoz, hogy beporozzák őket. Mire a mit sem sejtő rovarok ráébrednek a csalásra, már el is végezték a munkát. A tőzegboglár különösen rafinált eszközöket vet be a cél érdekében: virágában kis csillogó gömböcskék nőnek, amelyek úgy tűnnek a rovarok számára, mintha nektárcseppek lennének.

Fehérmájvirág, népies nevén tőzegboglár

Néhány orchidea olyan illatot is áraszt, hogy az még a valódi nőstény rovaroknál is kívánatosabbá teszi őt. A kakaófa is így él: apró, jelentéktelen küllemű virágai gombaillatot árasztanak, mivel beporzóik a gombalegyek, amelyek petéik számára keresnek megfelelő alanyt.

A Vénusz légycsapója leveleinek színét sok apró vörös mirigy borítja, amelyek édes nedvet termelnek, és odacsalogatják a rovarokat, hogy megízleljék, s amikor az állat lába eléri a levél belsejét, a levéllemezek összecsapódnak, és halálra szorítják a zsákmányt.

Vénusz légycsapója

Az állatvilágban sem ritka, hogy kreatív eszközökkel tévesztik meg egymást.  A mimikri olyan jelenség, amikor egy élőlény másnak akar látszani, mint ami valójában. A ragadozók áldozataikat csapják be (hangjelekkel vagy külsejükkel), így előnyt szereznek maguknak, míg más esetben az egyed túlélését segíti azzal, hogy szinte észrevétlenné válva tökéletesen beleolvad környezetébe, mint például a kaméleon. A víz alatt is gyakori a rejtőzködés, a halak ikrái például sokszor teljesen átlátszóak, szinte láthatatlanok.

A szajkó hangutánzó képessége közismert, legtöbbször az ölyv vijjogását utánozza, riasztóhangjára a legtöbb állat felfigyel az erdőben.


A keleti szürke mókus , ha társai a közelben vannak csak  cselből tartja a fogai és tesz úgy mintha elásná. Ha tiszta a terep, elviszi egy másik rejtekhelyre, amit már nem látnak az árgus szemek. Így veri át a többi mókust, akinek féltve őrzött zsákmányára fáj a foga.

'Fel a tetejéhez' gomb