Tönkretették Macron weekendjét a ságamellényesek

A francia belügyminisztérium összesítése szerint országszerte 32 ezren, a szervezők Facebook-oldalán közzétett adatok szerint viszont 230 ezren tiltakoztak szombaton, a francia kormány- és elitellenes sárgamellényes tüntetők megmozdulása ismét erőszakba torkollott Párizsban. Az antikapitalista és rendőrellenes szlogenek skandáló anarchisták megtámadták a luxusmárkák boltjait, betörték a kirakatokat, a Champs-Elysées elegáns éttermeiben pedig a berendezéseket rongálták meg.

Emmanuel Macron államfő megszakította a Pireneusokban megkezdett hétvégi pihenését, ahova síelni ment a családjával, és csatlakozott a belügyminisztériumban összehívott válságstábhoz.

 „Olyan emberekkel van dolgunk, akik minden eszközzel megpróbálják tönkretenni a köztársaságot, életek kockáztatása árán rombolnak” – jelentette ki a köztársasági elnök, aki “erős döntéseket” ígért annak érdekében, hogy megakadályozzák az erőszakos megmozdulásokat.

A francia kormány szociális és adópolitikája ellen tiltakozó sárgamellényesek és fotóriporterek a párizsi Diadalívnél 2019. március 16-án, a tizennyolcadik egymást követő hétvégi tüntetésen. Fotó: MTI/AP/Christophe Ena

 A Champs-Elysées sugárúton már délelőtt 11 órakor összecsapások törtek ki a felvonulók egy része és a közéjük keveredett feketeruhás anarchista csoportok, az úgynevezett black blocs és a rendőrök között. A sárgamellényesek barikádokat emeltek az utak közepén, amelyeket fel is gyújtottak, a csendőrök pedig azonnal könnygázzal és vízágyúval oszlatták a tömeget.

A francia hírtelevíziók által élőben közvetített képek alapján a negyedik hónapja tartó megmozdulás 18. tüntetése az elmúlt két hónap békés felvonulásai után ismét a decemberi és januári hétvégékre emlékeztetett. A francia hírességek és politikusok által előszeretettel látogatott Fouquet’s étterembe is betörtek a vandálok, ahol asztalokat borogattak és törtek-zúztak.

Égő úttorlasz és rohamrendőrök a francia kormány szociális és adópolitikája ellen tiltakozó sárgamellényesek tüntetésén. A szociális jellegű követelést megfogalmazók Emmanuel Macron államfő távozását követelik.  Fotó: MTI/AP/Christophe Ena

 A luxusboltok betört kirakatai közelében feketébe öltözött, kapucnis fiatalok felszedték az utcaköveket és azokkal dobálták a rendőröket, akik folyamatosan könnygázzal válaszoltak. Eközben mások egy újságosbódét és egy bankfiókot is felgyújtottak. Az épületben 11-en könnyebben megsérültek a kiürítés során, köztük két rendőr. Egy anyát és kisgyerekét a lángokban álló második emeletről hoztak le a rendőrök.

 A helyszíni tudósítások szerint a békés sárgamellényesek tétlenül nézték a közéjük keveredő rendbontókat, de tudósításokban nem ítélték el őket, hanem inkább megállapították, hogy a kormány decemberben is csak az erőszaknak köszönhetően engedett egyes követeléseiknek.

Az elmúlt hetek békés hétvégi tüntetései után március 16-án a tüntetők 18. alkalommal vonultak utcára.

(MTI) Fotó: MTI/AP/Christophe Ena

Iratkozzon fel hírlevelünkre