Szlovákiában nyerésre áll a szebbik nem jelöltje

A jegyzőkönyvek 95 százalékot meghaladó feldolgozottsága alapján, a nem hivatalos végeredmények szerint az ötödik közvetlen szlovák elnökválasztás első körét jelentős fölénnyel Zuzana Caputová, az ellenzéki liberális pártok jelöltje nyerte. Így a legerősebb kormánypárt, az Irány jelöltjével, a második legtöbb voksot szerzett Maros Sefcoviccsal együtt bekerült az államfőválasztás második körébe.

Az ötödik közvetlen szlovák államfőválasztás első körének nem hivatalos végeredményei szerint Zuzana Caputovára a szavazatok 40,24 százalékát szerezte meg. A várakozásoknak megfelelően az a második helyen, a voksok 18,73 százalékával  Maros Sefcovics végzett.

Mivel a jelöltek egyikének sem sikerült megszereznie az érvényes szavazatok több mint ötven százalékát, így március 30-án második választási kört tartanak, ahová a két legtöbb voksot megszerzett jelölt jut.

 Stefan Harabín, a Legfelsőbb Bíróság volt elnöke, korábbi igazságügyi miniszter, akit ugyancsak esélyesnek tartottak a továbbjutásra, az érvényes szavazatok 14,4 százalékával a harmadik,  Marián Kotleba, a karakteresen EU- ás NATO-kritikus, a pozsonyi sajtó által szélsőjobboldaliként jellemzett Mi Szlovákiánk – Néppárt elnöke és államfőjelöltje a voksok 10,53 százalékával a negyedik helyen végzett.

A szlovák kereszténydemokrata politika doyenje, az államfőválasztáson már többedik alkalommal induló Frantisek Miklosko a voksok 5,66 százalékát kapta meg. Bugár Béla, a Most-Híd vegyes párt jelöltje a szavazatok 3,23 százalékát szerezte. A többi jelölt a voksok kevesebb mint három százalékát mondhatja magénak.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre