A piros-fehér-zöld zászló nem egy idegen hatalom lobogója!

Balogh Levente cikkében a romániai pártok alattomos törekvéseire hívja fel a figyelmet, akik a szavazatnyerés érdekében magyarellenességgel taktikáznak a Fidesz néppárti tagságának kérdésében is. A volt román államfő, Tra­ian Băsescu politikája bizonyul a legelvetemültebb álláspontnak Romániában.

Nem meglepő módon a romániai nacionalista pártok magyarellenes bejelentéseiket éppen a nemzeti ünnepünkre időzítették. Még a legkisebb ellenséges politikai csoportosulások is rosszindulatú, békétlen megjegyzéseket tettek – számol be Balogh Levente a Krónika hasábjain.

A Hargita és a Kovászna megyei prefektusok közleményt adtak ki az idegen államok lobogóinak kihelyezését szabályozó törvény előírásaira. Mindössze ott fogtak mellé, hogy

az erdélyi magyarság jól tudja, hogy a nemzeti trikolór nem egy idegen állam lobogója, hanem saját nemzeti jelképük.

– szögezi le Balogh.

Băsescu Népi Mozgalom (PMP) névre hallgató pártja taktikázik a legalattomosabban az összes magyarellenes erő közül, hogy az európai választásokon küszöb feletti bekerülési szintre juthasson. Ennek érdekében a Fidesz EPP-ből való kizárása mellett kampányol, hogy így betölthesse a Nagy-Románia Párt után a romániai politikai életben keletkezett űrt – mutat rá a cikk szerzője.

A volt román államfő rafinált módon tűzzel-vassal igyekszik megakadályozni a jogos romániai magyar jogkövetelések teljesítését, előmozdítandó ezzel a minden kisebbségtől mentes, tiszta nagyromán nemzetállam megvalósulását. A magyar miniszterelnök politikáját nevezi nacionalistának, amely Băsescu soviniszta retorikájában az Európai Unió széteséséhez vezet.

„Úgy gondolkodik, hogy

ha a támogatásával sikerülne elérni a Fidesz kizárását a néppártból, azzal megerősítené a PMP néppárton belüli pozícióját,

és Romániában is kampányolhatna azzal az EP-választások előtt, hogy az ő hathatós támogatásával sikerült elhárítani a <<magyar veszélyt>>” – mutat rá Balogh Levente.

„Az EPP-re, Romániára és az Európai Unióra nézve is káros és szégyenletes lenne, ha a mostani konfliktusból a szélsőséges Băsescu-párt megerősödve kerülne ki” – összegezi véleményét a szerző.

(Forrás: Krónika.ro)

Iratkozzon fel hírlevelünkre