Varga Judit nem szeretné kommentálni a svéd családpolitikát

Nem is olyan régen írtuk, hogy már Lettországban is a „magyar úttal” foglalkoznak. Így talán nem is olyan meglepő, hogy a Miniszterelnökség uniós ügyekért felelős államtitkárát, Varga Juditot a minap épp egy lett lap, a Latvijas Avize faggatta, migrációról, családpolitikáról, jövőről. 

Az államtitkár kifejtette: „Magyarországon néhány évvel ezelőtt az éves népesség növekedési ráta 1,2 volt, most ez évi 1,5. Választ találtunk a társadalmi reprodukció kérdésére a gyermekvallási kedv ösztönzésével” – mondta, hozzátéve: más országokban ezt migrációs politikával oldják meg, de Magyarország nem ezt az utat követi.

„Különböző állami juttatásokkal biztatjuk a fiatal párokat, hogy legyenek bátrak és merjenek annyi gyermeket vállalni, amennyit szeretnének, és mi, mint állam, a családok fenntartásra minden szükséges támogatást megadunk” részletezte, kiemelve, hogy a cél a családok erősítése, így a Magyarországon élő, más uniós országok párjai is jelentkezhetnek a programra.

„Amit nem szeretnénk, az a kontroll nélküli migráció” – magyarázta Varga Judit.

A kérdésre, amely arra vonatkozott, hogy mit tud mondani Annika Strandhäll svéd szociális miniszter kommentjéről, mely szerint a 7 pontos magyar családi csomagnak „30-as évek szaga van” és „az, ami Magyarországon zajlik: félelmetes”, úgy válaszolt: „Elutasítjuk az ilyen drasztikus kijelentéseket, mert ez a nyelvezet káros az együttműködésre, káros Európának. Tiszteletet kérünk, nem ilyen retorikát” – jelentette ki.

Hozzáfűzte, nem szeretné kommentálni a svéd családpolitikát, „de remélem, hogy a svéd politikusok elég liberálisak ahhoz, hogy képesek legyenek megérteni és elfogadni más országokat, más álláspontokat. ”

(Forrás: Mandiner)