Nem marad lassan ország az EU-ban, ahol ne rólunk beszélnének

Nem is olyan régen számoltunk be arról, hogy az Európai Unió lassan minden szegletében Magyarországról beszélnek.  Ha egy képzeletbeli vaktérképet néznénk, ahol azokat az országokat jelezzük pirossal, ahol nem született az elmúlt másfél-két hétben cikk Magyarországról, úgy maximum Lettország maradhatna ki.

Ja, mégsem.

Már Lettországban is a Fidesz-KDNP szabadságharcáról írnak.

Egy konzervatív és egy liberális lap is írt a magyar „plakátbotrányról.” A konzervatív Latvijas Avīze március 7-én közölt rövid tudósítást arról, hogy Manfred Weber ultimátumot intézett Orbán Viktor miniszterelnök felé, megjegyezve, hogy az EPP a Fidesz kizárását fontolgatja. A lett kommentelők, a laikusok talán most hallottak erről a konfliktusról először.

A liberális Diena is felvette a repertoárjába a magyar-helyzetet: „az EPP bejelentette, hogy az Európai Bizottság ellen folytatott budapesti kampány miatt az Orbán Viktor miniszterelnök által vezetett párt lehetséges kizárásáról fog dönteni”. Kiemelik, hogy az EPP eddig 9 ország 12 pártjától kapott, a Fidesz kizárásával kapcsolatos levelet. Az EPP március 20-i találkozójának napirendjén szerepel a téma. A cikk megjegyzi, hogy Orbán Viktor „erős migrációellenes retorikájáról ismert, s sok EPP-képviselőt bosszantott fel új hirdetési kampányával, valamint azzal, hogy a Bizottság vezetőit az illegális migráció támogatásáért hibáztatja. A kampány az EPP-tag és COM elnök Jean-Claude Juncker, valamint a magyar származású Soros György milliárdos ellen van”.

Egy biztos, a közelgő Európai Parlamenti választásokon, ha egy Orbán Viktor nevű párt indulna, valószínűleg több szavazatot kapna, mint a baloldali csúcsjelölt Frans Timmermans.