Mit írna Jézus az Instámra?

Az esten megjelentek mások mellett a nagykállói Korányi Frigyes Görögkatolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium, a nyíregyházi Szent Miklós Görögkatolikus Gimnázium, a Szent Miklós Gyermekvédelmi Intézmény és a Szent Imre Katolikus Gimnázium tanulói, valamint az egyházmegye parókiáinak fiataljai. Bizalmukat és figyelmüket pedig fiatal görögkatolikus papok: Kocsis Dániel, Grunda Dávid, Kovács Csaba, Pindzsu István, Trella Tibor atyák, valamint Szirmai Máté diakónus nyerték meg azáltal, hogy a megszokottól eltérő módon szólították meg őket.

Kovács Csaba az este során arra a kérdésre, hogy mért legyek keresztény fiatal, egy szemléletes példával válaszolt. A lelkipásztor f eltett egy 3D-s szemüveget, s egy mozis szituációba helyezte a hallgatókat: ha kíváncsiságból kikukkantunk a szemüveg mögül, látjuk, hogy homályos a kép, s ha nem tesszük vissza szemünkre az eszközt, elfogadjuk, hogy ez a film ilyen, szemünk hozzá is szokik. „Keresztény embernek lenni olyan, mint felvenni a 3D-s szemüveget, mellyel tisztán látjuk az élményt. Hogy nem fogadja el valaki, a film attól három dimenziós marad, legfeljebb hozzászokik a szeme, hogy egy dimenzióval kevesebbet lát. De mennyire más, ha beengedjük az Isten dimenzióját is az életünkbe.” A kérdést tehát úgy is feltehetjük:

Mért ne legyek keresztény?

Pindzsu István kisvárdai segédlelkész atya elmélkedését a „Ki vagyok én?”, „Mért vagyok én ezen a világon?” és „Milyen szerepeket játszok?” lét- és szerepkérdések köré építette fel. Gyermekének februári születésére hivatkozva egészen személyes hangnemben igyekezett egyfajta válasz felé terelni hallgatóit, akik a korosztályuk sajátságaként épp ezekkel a kérdésekkel szembesülnek, s akik a világban való helyüket keresik. „Annak az embernek, akinek van miértje, lesz válasza is, mert kellő időben az Isten odasúgja azt” – biztatta a fiatalokat.

Ma nem divatos kereszténynek lenni. Miért? Mert ezt akarják elhitetni; mert nem menő. De vajon menő volt a tizenkettőnek követni Jézust? Ők mért követték a Mestert? Mert boldogok lettek tőle” – majd feltette a kérdést: Mit írna Jézus az én Instámra, Facebook-oldalamra? Valószínűleg azt, amit tanítványainak:

hagyd el a hálóidat és kövess engem, engedd el azokat a hálókat, amelyek rabul ejtenek.

Az imaest teljes beszámolója ITT olvasható.

Fotó: Polyákné Tóth Nóra

'Fel a tetejéhez' gomb