Gyöngyösi Márton agymosottaknak nevezte a határon túli magyarokat

Bejárta az internetet az a hír, miszerint kifütyülték a Jobbikot a székely autonómiáért tüntetők Marosvásárhelyen. A megemlékezésen a székely vértanúk emlékművének koszorúzásakor történt az incidens, amikor a székelyek füttykoncerttel és pfujolással fogadták a Jobbik, valamint az LMP képviselőit.

A beszámolók szerint a csendőrségnek kellett kimenekítenie a székelyek közül Gyöngyösi Mártont, a Jobbik jelen lévő frakcióvezetőjét. Gyöngyösi Mártonnal ott volt az egy zsidó nő megverésével hencegő, emiatt képviselői mandátumáról lemondani kényszerült Szávay István is, aki a Nethuszár nevű marosvásárhelyi portálnak foglalta össze a történteket. Szávay szerint a felvonulás indulásakor a Jobbik frakcióvezetője Facebook live bejelentkezést indított. Ekkor kezdték el páran kérdőre vonni, mire odalépett egy csendőr, aki megkérdezte Gyöngyösi Mártont, hogy minden rendben van-e. Az esetről a portálra videó került fel. (A kifütyülés 8:55-től hallható.)

Az Azonnalinak is nyilatkozott később Gyöngyösi Márton, és egészen elképesztő kijelentéseket tett. A képviselő „teljesen méltatlannak” nevezte, hogy kifütyülték, és hozzátette, „úgy gondolom, hogy emiatt nem nekem kell magyarázkodnom, hanem a jelenlévőknek, akiknek, úgy tűnik, hogy a fideszes propaganda teljesen átmosta az agyát”.

A képviselő odáig ment, hogy azt mondta: ha valaki odamegy és kiáll az autonómiatörekvések mellett, akkor nem kell feltétlenül, hogy tisztelet övezze, de

„minimum örüljenek annak, hogy valaki ezer kilométert utazik azért, hogy kiálljon az ügyük mellett”.

A korábban tehát a határon túli magyarokért aggódó Jobbik a néppártosodásban odáig jutott, hogy agymosottaknak nevezi a székely megemlékezőket.

Az ügy pikantériája, hogy Gyöngyösi Márton sértődöttségében párhuzamot vont a Gyurcsány– és az Orbán-kormány között. Szerinte a mostani kormány határon túli politikája semmiben nem különbözik a szocialistákétól. „Gyurcsányék a magyarországi magyarokat hergelték a külhoniakkal szemben, az Orbán-kormány meg a külhoniakat a magyarországiakkal szemben, de a végeredmény nagyjából ugyanaz” – fogalmazott.

Ez azért is érdekes, mert éppen az a politikus gyurcsányozik, aki a Demokratikus Koalíció politikusaival akciózik, és aki a Gyurcsány Ferenccel való együttműködéssel kapcsolatban egy újságírói kérdésre azt válaszolta: „Ha kell, az ördög öreganyjával is együttműködünk”.

Úgy tűnik, hogy a Jobbik politikusairól megvan a véleményük a határon túli szavazóknak, hiszen az országgyűlési választási kampányban Vona Gábor sem járt több sikerrel, amikor Marosvásárhelyre látogatott. A választók – mint ahogyan a példa is mutatja – nem felejtenek.