Ezrek vonultak utcára Oroszországban az internet új szabályozása ellen

Ezrek tüntettek Oroszország több városában az ellen a törvénytervezet ellen, amelynek alapján az országot lekapcsolhatnák a globális internethálózatról válsághelyzetek esetében. Az OVD-Info civil szervezet szerint a rendőrség őrizetbe vett az eseményt előkészítő 16 aktivistát, az esemény után pedig további 13 embert. 

Az Oroszország Libertariánus Pártja (LPR) által szervezett fővárosi megmozduláson résztvevők száma különböző források szerint 6500 és 15 ezer között volt. A fővárosi tüntetők a Szaharov sugárúton gyűltek össze, a rendőrség elkerítette a környéket. A szervezők beszédeket mondtak, és olyan jelszavakat skandáltak, mint például “el a kezekkel az internettől”.

A moszkvaihoz hasonló megmozdulásokat tartottak Voronyezsben és a távol-keleti Habarovszkban is. Szentpéterváron egy maréknyi aktivista vonult az utcára, ez a megmozdulás azonban az előzőekkel szemben nem bírt a hatóságok engedélyével.   

Az orosz parlament március 13-án tárgyalja második olvasatban azt a törvénytervezetet, amely szigorúbb internetszabályozást irányoz elő azzal a céllal, hogy megakadályozza a beavatkozást külföldről. Ennek értelmében például Oroszországot lekapcsolhatják a globális internethálózatról válsághelyzetekben, vagy például egy kibertámadás esetén.

Egyes orosz médiumok egy “online vasfüggönyhöz” hasonlítják a javaslatot, amelyet bírálói szerint az eltérő vélemények elhallgattatására használhatnak fel.

(MTI)

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre