A határon túli magyarok a románok partnerei, nem ellenségei akarnak lenni

Erőteljes magyar képviseletre van szükség az Európai Parlamentben (EP), hogy Székelyföld autonómiája valósággá váljon az Európai Unióban (EU) és Európa valóban a régiók Európája legyen – jelentette ki az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke a székely szabadság napja alkalmából a budapesti Hősök terén tartott rendezvényen. Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyra Néppárt elnöke szerint érthetetlen, hogy a román kormány miért utasítja el a párbeszédet az autonómiáról, miközben az EU soros elnökeként Európa sokféleségét, soknyelvűségét óvja.

Németh Zsolt az Európai Bíróság csütörtöki döntéséről beszélt, amely szerint az Európai Bizottságnak foglalkoznia kell a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által benyújtott, a nemzeti régiókról szóló kezdeményezéssel, amely arra irányul, hogy az EU kezelje kiemelt figyelemmel a nemzeti kisebbségi régiókat.     

A kormánypárti politikus a döntést történelmi győzelemnek nevezte, hozzátéve, hogy az eredményes európai jogalkotás érdekében pedig erőteljes magyar képviseletre van szükség az EP-ben. Ezért május 26-án, az európai parlamenti választásokon mindenkinek részt kell vennie határokon túl is.     

A külügyi bizottság elnöke úgy fogalmazott, elfogadhatatlan, hogy európai uniós forrásokból, uniós eszközökkel folytatódik az a diszkrimináció, amelyet immár 100 éve kell elviselniük a határon túli magyar közösségeknek az utódállamokban. Ez ellen a leghatározottabban fel kell lépni, és erre kell összpontosítani az energiákat a következő időszakban.     

Incze Árpád, a Székelyföldért Társaság elnöke (b) és Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke a székely szabadság napja alkalmából tartott rendezvényen Fotó: MTI/Máthé Zoltán

 

Dabis Attila, az SZNT külügyi megbízottja kiemelte, hogy a nemzeti régiókról szóló kezdeményezés a jövőről szól, arról, hogy Európa hagyományos nemzeti közösségei rendelkeznek-e majd a megmaradásukhoz szükséges erőforrásokkal.     

Az Európai Bíróság által hozott ítéletről szólva azt mondta, hatalmas erőket szabadított fel a döntést, ugyanis egyetlen nap alatt melléjük állt a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma, az Európai Szabad Szövetség és az Európai Kisebbségek Föderatív Uniója, ami azt jelenti, hogy támogatja őket a Kárpát-medence teljes magyarsága és Európa valamennyi őshonos nemzeti közössége.     

Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke szerint érthetetlen, hogy a román kormány miért utasítja el a párbeszédet az autonómiáról, miközben az EU soros elnökeként Európa sokféleségét, soknyelvűségét óvja.     

 

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke beszédet mond a székely szabadság napja alkalmából tartott rendezvényen a budapesti Hősök terén Fotó: MTI/Máthé Zoltán

 

A határon túli magyarok a románok partnerei akarnak lenni, nem ellenségei, békében, biztonságban és tiszteletben szeretnének élni – hangsúlyozta Incze Árpád, a rendezvényt szervező Székelyföldért Társaság elnöke. Mint mondta: a székelyek azt szeretnék elérni, amit 100 éve a gyulafehérvári nemzetgyűlésen megígértek a románok, ez pedig a területi autonómia, amiből nem engednek.

(MTI) Fotó: MTI/Máthé Zoltán 

Iratkozzon fel hírlevelünkre