Elhunyt a konstantinápolyi örmény pátriárka

A török sajtó szombaton közölte, hogy elhunyt II. Mesrob Mutafyan konstantinápolyi örmény pátriárka.

Értesülések szerint a 62 éves vallási vezető pénteken halt meg szívinfarktus miatt az isztambuli Surp Pirgic örmény kórházban – közölte az MTI.

II. Mesrob 1998 óta szolgált az isztambuli székhelyű konstantinápolyi örmény apostoli egyház 84. pátriárkájaként. 2008 óta azonban Alzheimer-kórja miatt már nem volt képes ellátni hivatalát.

2010-től a pátriárka rossz egészségi állapota miatt a Locum tenensként Aram Atesyan érsek vette át az egyház ügyeit. 2016. október 26-án a pátriárkát nyugdíjaztatták, majd a szinódus visszavonult új vezetőt választani.

2017. Március 15-én a patriarchátus egyházi közgyűlése Karekin Bekdjian püspököt, a németországi örmény egyházmegye vezetőjét tette meg Locum tenens-nek. Viszont Atesyan érsek azonban nem volt hajlandó lemondani Bekdjian megválasztása után.

A Bizánci Birodalom idején Konstantinápolyban nem volt engedélyezett az örmény ortodox egyház működése, mivel a görög ortodoxia riválisnak tekintette az örmény ortodox irányzatot. Az oszmán hódítás után II. Mehmed török szultán engedélyezte a örményeknek, hogy székesegyházat alapítsanak.

Az 1461-ben alapított egyház a 19. században gyakorlatilag vezető szerepre tett szert az örmény apostoli ortodox egyházak között, mivel az akkori Oszmán Birodalomban élt a legnagyobb lélekszámú örmény közösség. A konstantinápolyi patriarchátushoz tartoztak az örmény katolikusok és rövid ideig a szír ortodoxok is.

Az Oszmán Birodalom bukása előtt kétmillió örmény élt a térségben. Az 1915-ös török és kurd csapatok által elkövetett keresztények elleni népirtás után alig pár ezer örmény maradt Törökországban.

Mára a patriarchátus gyülekezete mintegy hetvenezer hívőt számlál, nyolcvan százalékuk Isztambulban él. A Konstantinápolyi Örmény Egyház a törökországi örmények lelki, kulturális és oktatási életében is nagy szerepet játszik. Az egyházhoz tartozik Isztambul egyik legnevesebb iskolája ahol több mint háromezer örmény diák tanul. A patriarchátus két kórházat is működtet illetve egy örmény és egy török lapot is kiad.

Kassab Adonis

kép: timesofisrael.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre