France Mutombo: a Hungary Helps program a reményt és a felemelkedést jelenti Kongónak

A Hungary Helps program támogatásával bővülő szemklinikát látogatott meg Kongóban a magyar egyházi és állami delegáció, amelynek tagja Azbej Tristan, a programért felelős államtitkár, Hölvényi György Fideszes EP-képviselő, valamint Sajgó Szabolcs jezsuita és Böjte Csaba ferences szerzetes.

A Szent Rafael szemklinikát Hardi Richárd magyar szemorvos és katolikus szerzetes alapította. A Hungary Helps program keretében egymillió eurós támogatással most egy új szárnyat építenek a kórházhoz, és műszereket is vásárolnak. „Ez egy olyan szemklinika, amely nyolcmillió embert lát el. Olyan műtéteket, beavatkozásokat hajtanak végre, amilyeneket teljes Kongóban nem tudnak máshol nyújtani. A támogatásból egy új műtőépületet fognak felépíteni, ennek az alapkőletételén jártunk itt” – mondta a Hír Televíziónak Azbej Tristan.

A Hungary Helps program a reményt és a felemelkedést jelenti Kongónak – fogalmazott France Mutombo, az Afrikáért Alapítvány elnöke. A delegáció Kenyába utazik tovább.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Ephraim Kamuntu ugandai turisztikai miniszter felavatta Sass Flóra emléktábláját az ugandai Murchison Nemzeti Parkban március 2-án – közölte tegnap az MTI. Az emléktábla elhelyezését a Magyar Afrika-társaság kezdeményezte, és Magyarország Nairobi Követségével közösen valósította meg. Sass Flóra 155 évvel ezelőtt, első európai nőként jutott el a Murchison-vízeséshez.

A felfedezőnő Erdélyben született 1841-ben. Családját 1848 őszén a magyarok ellen felbujtott oláh parasztok meggyilkolták, de dajkájának és egy őt befogadó örmény családnak köszönhetően Sass Flóra megmenekült. A család a szabadságharc bukása után a Török Birodalomba menekült, ahol a kislány eltűnt, és tíz évig élt rabszolgaságban. Samuel White Baker angol mérnök 1859-ben vásárolta meg a Duna-parti Vidinben egy rabszolgavásáron, majd feleségül vette. Baker régi álmát követve a Nílus-forrását kutató expedícióra indultak, és felfedezték a Viktória királynő férjéről elnevezett Albert-tavat.

 

Képek: az Országgyűlés sajtóirodája, Azbej Tristan Facebook-oldala

Iratkozzon fel hírlevelünkre