200 keresztény családot űztek ki otthonaikból egy rágalmazás miatt

Istenkáromlással rágalmaztak meg keresztény nőket a pakisztáni Karacsiban, aminek következtében hozzávetőlegesen kétszáz családnak kellett elhagynia otthonát, hogy biztonságba menekülhessenek. Az isteni Gondviselésnek hála, az egyházi vezetőknek és a rendőrségnek még idejében sikerült annyira tompítania a fellángoló indulatok következményeit, hogy személyi sérülés nem történt.

Karacsi egyik – nagyobbrészt keresztények által lakott – negyedében, Farooq-e-Azamban, egy muszlim nő, Samina Riaz, február 19-én a Korán megszentségtelenítésével vádolt meg több keresztény nőt.

A szemtanúk szerint Samina kiment az utcára és kiáltozni kezdett, hogy a “kafirok” ellopták a Korán egy példányát és egy dézsába/kádba dobták.

A kafir szót (magyarul sokszor káfir) az iszlámhívők használják a nem-muszlim emberek megjelölésére; erős teológiai töltéssel rendelkező, gyakran szitokszóként használt kifejezés. 

A helyi muszlimok a vádra azonnal összegyűltek, és tömegesen támadtak rá több keresztény házra a negyedben, megölve a házi- és haszonállatokat, kővel dobálva az épületeket. 

Kétszáz családot üldöztek el így otthonaikból.

A rendőrségi nyomozás során kiderült, hogy Samina hamisan vádaskodott.

A rendőrségi iratokból kiderül, hogy Samina Riazt és férjét, Fayazt felszólították, hogy hagyják el bérelt lakásukat, melyet egy keresztény főbérlőtől vettek ki idén januárban. Az incidens napján a főbérlő rokonai érkeztek a lakásba, hogy kitakarítsák azt, és mikor szembesültek a ténnyel, hogy Samina és Fayaz még mindig nem költöztek ki, újból felszólították őket a távozásra.

Ekkor vonult ki a muszlim asszony az utcára, hogy istenkáromlással rágalmazza meg az őket kiutasító keresztényeket.

Samina később bevallotta, hogy hamisan vádaskodott, de csak azért, hogy “megleckéztesse a keresztényeket”.

A ilyen jellegű hamis vádaskodások meglehetősen gyakoriak Pakisztán területén. Legtöbbször személyes ellentét, vagy vallási gyűlölet húzódik meg az esetek mögött. Ez alkalommal 200 keresztény került az utcára, egyetlen ember gyűlölködése miatt.

Varga Gergő Zoltán

Forrás és kép: International Christian Concern

Iratkozzon fel hírlevelünkre