Baal a Pesti Színházban

Ember Márk mesélt nekünk a darabról, amelyben Baal barátját alakítja.

Bertold Brecht nagy sikerű Baal című drámáját március 1-jén mutatták be a Pesti Színházban. Horváth Csaba először rendezett a Vígszínházban, és izgalmas koreográfiával, egyszerű, mégis látványos elemekkel vitte színpadra a drámát. Baalt Wunderlich József játssza, mellette színpadra lép Ember Márk, Szántó Balázs, Majsai-Nyilas Tünde, Petrik Andrea, Bach Kata és Waskovics Andrea is.

Brecht a legenda szerint négy nap alatt írta meg a művet egészen fiatal korában, s a haláláig többször elővette és átdolgozta.

Baal az imádott költő, akinek senki nem tud ellenállni, legyen az férfi vagy nő, öreg vagy fiatal. A művész mindenkit magával ragad, aki csak a közelébe ér, és ez jelenti számukra a végzetet. Baal egy magányos lázadó, akit hajt a szerelem, a vágyai, az élet, és mégis csak rombol maga körül.

A darab gyönyörű koreográfiákkal mutatja be a vágyak okozta szenvedést, az eltékozolt emberi életeket, az alkoholba és füstbe burkolt művészet fojtogató erejét.

Waskovics Andrea és Wunderlich József a Baal c. előadásban. Fotó: vasarnap.hu

„Próbák után mindig ürességet érzek, hiszen ha minden jól sikerült, akkor azokat a gondolatokat, amiket ki kellett adnom magamból, a színpadon ki is adtam.  Baal és Ekart között egy szoros férfiúi barátság van, akár szerelemnek is nevezhetnénk. Ez egy nagyon erős kötődés két művészember között, amiben elkerülhetetlen a féltékenység megjelenése, és ez okozza a kapcsolat vesztét” – mesélte nekünk Ember Márk, aki Ekartot alakítja.

Ember Márk. Fotó: vasarnap.hu

„Ekartot rettenetesen zavarja, hogy Baal elpazarolja a tehetségét értelmetlen földi dolgokra. Senkiházi emberekkel áll le vitázni kocsmákban, miközben a természetben várja őket a művészi szabadság. Mégsem képes őt otthagyni, hiszen inspirálja és szereti. Mikor Baal felajánlja neki a feleségét Sophiet, Ekart ebbe kénytelen belemenni, és ezek után mégis Baal lesz az, aki felháborodik kettejük viszonyán. Ezek a hullámok végig jellemzik a két férfi kapcsolatát.
A kapcsolatukat megtöri, amikor Baalnak kiadják a verseskötetét, de Ekart továbbra is egy helyben marad. Visszajutunk a történet elejére, ismét egy kocsmában vannak, amikor Baal leszúrja Ekartot, akinek az élete valójában csak körbe-körbe haladt mindvégig.”

A képre kattintva galéria nyílik!