Iskolás gyermekek szenvedik el az iszlamista támadásokat Burkina Fasóban

Majdnem 70 ezren menekültek el otthonukból Burkina Fasóban az elmúlt két hónapban iszlamisták által elkövetett támadások és helyi bűnbandák közti összecsapások miatt – közölte az ENSZ Központi Vészhelyzeti Segélyalapja (CERF) kedden.

A CERF szerint összesen több mint 100 ezer ember menekült el otthonából, nagyrészt Burkina Faso keleti és északi részén.

A fegyveres támadások miatt több mint 1100 iskolát zártak be, ez pedig a CERF szerint csaknem 150 ezer gyerek oktatását érinti.

További, körülbelül 120 ezren nem jutnak megfelelő egészségügyi ellátáshoz, miután a közegészségügyi központok az erőszak sújtotta területen bezártak vagy csupán a legszükségesebb feladatokat képesek ellátni.

A Szahara „partvidékének” nevezhető, Mauritániától Szudánig húzódó Száhel-övezetben lévő Burkina Fasóban hónapokkal ezelőtt újra fellángolt az erőszak, amelynek egy részét dzsihadista csoportok számlájára írnak. A biztonsági erők rendszeres hadműveleteik ellenére képtelenek kordában tartani a szélsőségeseket, akik 2016 óta több mint 200 merényletet követtek el. A támadások a fővárost, Ouagadougout sem kerülték el.

Burkina Faso más térségeiben gyakoriak az összecsapások a pásztorok és a földművesek között. Az összetűzések miatt a helyiek innen is menekülni kényszerültek.

A körülbelül 20 milliós ország az ENSZ adatai szerint a világ tíz legszegényebbje között van.
Burkina Faso tagja egy öt országból álló regionális katonai összefogásnak. A G5-Száhel Burkina Faso, Csád, Mali, Mauritánia és Niger részvételével 2017-ben indult az iszlamista fenyegetés felszámolására.

MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre