Ismét színpadon a Madarak

Negyvenöt éve betiltották Katona Imre darabját, most az Újszínház vitte színpadra, a Stúdiószínpad alakult át cirkuszi poronddá.

Katona Imre Madarak című darabja kizárólag szólásokból, közmondásokból épül fel, és ezekből a bravúros fordulatokból áll össze az arisztophanészi típustörténet: a földi lét korlátaival és bajaival szembesülő Pityi és Palkó felépíti a levegőben az ideális államot. De hiába várták a szabadságot a madarak világában, az emberek éppúgy visszaélnek az égben a hatalommal, mint ahogy a Földön is tették.

Fotó: vasarnap.hu

Az előadást 45 évvel ezelőtt az akkori rendszer betiltotta néhány előadás után, de most ismét színpadra viszi a darab írója. Az Újszínház Stúdiószínpada valódi cirkuszi poronddá alakul, amely fellett élő zenekar játszik, a porondon pedig az emberiség ókori szócsövei jelennek meg, a bohócok.

Megtalálhatók köztük a jellemző karakterek, úgy mint a szerelmes vagy a búslakodó bohóc. Ők külső és belső jegyeikben is tökéletesen hozzák az általuk képviselt embertípus karikírozott figuráját.

Fotó: vasarnap.hu

A nyelvi bravúrokból megalkotott darab során a némajátéknak is fontos szerep jut. Katona Imre ezeket a jeleneteket mozdulatról mozdulatra dolgozta ki, hogy tökéletes legyen a bohócok játéka. A mozgás kiemelten fontos eleme az előadásnak, Szelőczey Dóra átgondolt és nagyszerű koreográfiájának köszönhetően a mozdulatok egy összetett jelképrendszerré állnak össze.

A képre kattintva galéria nyílik!

Pityit Vass György, Palkót Timkó Eszter játssza, mellettük még színpadra lép Beszterczey Attila, Nagy Zoltán, Báhner Péter, Kéner Gabi, Bátyai Éva és Orosz Csenge. A díszletet és jelmezeket Húros Annamária tervezte.

Iratkozzon fel hírlevelünkre