Egy iráni imám a kereszténység vészes terjedésére figyelmeztet

Hujjat al-Islam Naser Rafiei, iráni imám, az ország legnagyobb iszlám szemináriumában, a Qomban tartott beszédet, melyben a térségben gyorsan terjedő kereszténység térhódítására hívta fel a szeminaristák figyelmét.

Külön-külön is megnevezte azokat a kis egyházakat és evangéliumi keresztény szervezetek hálózatait, melyek vonzóak lehetnek az iráni fiatalság számára, akik egyre inkább elfordulnak az iszlámtól, vagy ha hisznek is, messze nem olyan hitbéli stabilitással, mint az idősebb generáció, jelenti az ICC.

Az iráni egyház növekedése arra sarkallta az uralkodó rezsimet, hogy még erősebben üldözzék a keresztényeket, mivel – állításuk szerint – át akarják venni a hatalmat az iszlám földek felett. Az iszlám papság által erősen befolyásolt országvezetés az iráni polgárok általános elégedetlensége miatt is folyamatosan növekvő nyomás alatt van. 

Sok iráni belefáradt abba, hogy a szigorú iszlám erkölcsiséget a kormány ráerőlteti az emberekre.

A fiatalok egyre nyitottabbak az “alternatívák” felé, így újabb ajtók nyílnak meg az evangélium terjedése előtt.

Az iráni rezsim nem ismeri el az áttért muszlimok megváltozott vallási hovatartozását, így a kormány a legtöbb esetben több eszközzel is zaklatja őket: őrizetben tartják, vallatják a keresztényeket.

Azon keresztények, akik bizonyítani tudják, hogy a családjuk már az 1979-es forradalom előtt is keresztény volt, szabadabban gyakorolhatják hitüket, bár még így is nagyon szigorú szabályozások mellett. Nem beszélhetnek a hitükről, csak az arra kijelölt helyeken tarthatnak istentiszteletet és erre nem is használhatják az Iránban beszélt farsi (perzsa) nyelvet. A szabályozások bárminemű megszegését szabadságvesztéssel büntethetik.

Varga Gergő Zoltán

 

Kép forrása: The Independent

Iratkozzon fel hírlevelünkre