Közös cikkben ítélték el külügyminiszterek a Krím-félsziget elfoglalását

A cikkben elítélik az orosz lépést, amely azóta is folyamatosan fenyegeti a nemzetközi békét és az európai biztonságot. Egyúttal elítélik az Azovi-tenger térségben 2018 decemberében történteket, és felszólítják Moszkvát az elfogott ukrán tengerészek szabadon bocsátására, a hajók visszaszolgáltatására és a hajózás szabadságának visszaállítására.

A cseh, a lengyel, a dán, a svéd, az észt, a lett, a litván, a román és a kanadai külügyminiszter is csatlakozott a szerzőkhöz.

A cikkben kifejtik, hogy Kijev az orosz agresszió ellenére komoly haladást tudott elérni az elmúlt időszakban. Ennek eredményeként az ország alapvetően különbözik a 2014 előtti valójához képest, és soha nem állt még ilyen közel Európához és az európai értékekhez. Véleményük szerint az öt évvel ezelőtt történtek

„megtanítottak minket arra, hogy a szabadságunkat és biztonságunkat nem tekinthetjük adottnak, és meg kell erősítenünk társadalmaink egyes támadásokkal és beavatkozásokkal kapcsolatos ellenálló-képességét.”

A szerzők szerint a „transzatlanti partnerek” bebizonyították, hogy a külső fenyegetésekkel szemben képesek egységesen fellépni, hiszen az összehangolt nemzetközi szankciók világos üzenet jelentettek Oroszországnak. Ezzel szemben a Kijevnek nyújtandó támogatást kulcsfontosságúnak tartják, amelytől szerintük egész Európa biztonsága függhet.

Leszögezik, a jövőben sem ismerik el a Krím-félsziget illegális elfoglalását, és visszatérően és határozottan elítélik Oroszország ukrajnai agresszióját.

'Fel a tetejéhez' gomb