Böjte Csaba: Isten belénk írta a hazaszeretetet

“A 12 milliós nagyvárosban Kinshasaban, hol nagyon sok aranyos gyermeket, kedves embert ismertem meg, határozottan érzem, hogy Isten a szülőföld iránti szeretetet is mélyen belém, belénk írta!”

Ezzel a gondolattal jelentkezett pénteken a Hungary Helps Program közép-afrikai missziós útjáról Böjte Csaba. Az egyházi és kormányzati delegáció tagjaként Kongóba utazó ferences szerzetes – aki folyamatosan tudósít az út részleteiről Facebook-oldalán – azt írta, az itteni emberek úgy tűnik, hogy nagyon szeretik a szülőföldjüket, büszkék az identitásukra, de egy helybeli idegenvezető szerint, nincs ebben a nagy városban olyan ember, aki ha mehetne, nem menne el örömmel Európába. 

Itt, Kongóban is rengeteg gond, megoldásra váró probléma van – jelentette Böjte Csaba. Példaként említette, hogy a delegáció pénteken egy olyan iskolát keresett fel, ahol 600-700 gyermek tanul, de nincs villanyáram, és az osztályokban a padokon kívül csak a falra festett tábla volt.

“Jézus Krisztus hiszem, hogy azt akarja, hogy a családomhoz is, de a szülőföldemhez is mindennél jobban ragaszkodjak! Egészen biztos nem akarja, hogy egy újabb népvándorlás poklában a világunk elégjen! Ezért meg vagyok győződve, hogy nekünk papoknak, ahogyan a családok boldogulásáért mindent meg kell tennünk, ugyanúgy segítenünk kell a fiatalokat, a népeket, hogy a szülőföldön maradva, emberhez méltó életet teremthessenek!” – írta a ferences szerzetes. 

A kongói misszió a két résztvevő szerzetes, Sajgó Szabolcs és Böjte Csaba által koncelebrált szentmisével kezdődött pénteken Kinshasa-ban, az ország fővárosában. A delegáció tagjaként utazott Afrikába Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár, valamint Hölvényi György, a Fidesz-KDNP EP-képviselője is. 

Azbej Tristan a missziót megelőzően kifejtette: a cél, hogy felmérjék, a segítségnyújtás milyen formái lehetségesek Kongóban és Kenyában.

Böjte Csaba és Sajgó Szabolcs szentmisét mutatnak be Kongó fővárosában a magyar delegáció érkezésének napján. Fotó: Facebook, Azbej Tristan.

S4C.News

Iratkozzon fel hírlevelünkre!