Kocsis Fülöp metropolita Gödöllőn találkozott a melkita pátriárkával

A pátriárka két másik görögkatolikus egyházfővel Jean Abdo Arbach homszi érsekkel és Nicolas Antiba főhelynök érsek atyával együtt a magyarországi görögkatolikus testvéreiket is meglátogatta.

A három hazai főpásztorral, Fülöp érsek-metropolitával, Atanáz és Ábel püspök atyákkal február 26-án, kedden a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott előadás kapcsán volt alkalmuk találkozni. Másnap pedig, a szíriai vendégek megtekintették az egyik épülőfélben lévő görögkatolikus templomunkat is.

https://s4c.news/2019/02/28/tortenelmi-misszio-a-kereszteny-civilizacio-megorzese/

Ebbe a gödöllői templomba a híveken kívül sok görögkatolikus atya is eljött feleségével, gyermekeivel együtt. A vecsernyén az éneket a Nyíregyházán és Budapesten tanuló kispapokból álló kórus vezette. Különleges élmény volt a még be nem fejezett, de jövendőbeli szépségeit már láttató templomban énekelni, imádkozni közel-keleti testvéreinkkel, akik szintén sok helyen hasonló állapotban lévő templomban kénytelenek végezni a szertartásaikat. Igaz, ott a háború pusztítása utáni újjáépítés miatt vannak befejezetlen állapotban a templomok, de a cél közös: templom és közösségépítés amennyire a lehetőségek engedik.

A már böjti elemekkel is gazdagított szerda esti vecsernye után a pátriárka szívélyes szavakkal köszönte meg a meghívást és az együtt imádkozás lehetőségét. Odajöttek más, Közel-Keletről származó diákok is, hogy itt találkozhassanak honfitársaikkal.

Fiatalok jelentkeztek, hogy elmennek Szíriába önkéntes munkára, családok jelentkeztek, hogy szívesen befogadnak hosszabb-rövidebb időre Szíriából származó gyermekeket. A főpásztorok nagyon hálásak voltak a jó hangulatú testvéri együttlétért, mi magyarok pedig az ő hiterősítő tanúságtételük miatt voltunk hálásak nekik és a Mindenható Istennek.

 

Forrás és kép: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Iratkozzon fel hírlevelünkre