Zenés időjárásjelentés, légtüneménytan – 2019. február 28.

Mérséklődik a meleg március első napjaiban, többfelé 10 fok alatti maximumok lesznek. Emellett változékonyabb lesz az időjárás, helyenként eső, zápor is várható – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Több melegrekord is megdőlt a tél utolsó napján – írta Facebook-oldalán az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön.

Megdőlt a napi fővárosi és az országos melegrekord is. Budapesten, Újpesten 20,3 fokig melegedett a levegő. Az országban Sárváron volt a legmelegebb, ott 23,5 fokot mértek.

A 23,5 fokos maximum a mérések kezdete óta mért legmagasabb téli maximum-hőmérséklet – írta az előzetes adatok alapján a meteorológiai szolgálat.

Pénteken, március elsején szórványosan várható kisebb eső, zápor. Főként a Dunántúlon és a középső országrészben többfelé megerősödik a szél. A leghidegebb órákban mínusz 1 és plusz 9, napközben plusz 9 és 16 fok között alakul a hőmérséklet.

Szombaton a Dunántúl nyugati részén helyenként, másutt legfeljebb néhol valószínű kisebb eső, zápor. Kezdetben még többfelé megélénkül, néhol meg is erősödik a szél, majd mérséklődik a légmozgás. A minimumhőmérséklet mínusz 3 és plusz 5, a maximumhőmérséklet plusz 5 és 12 fok között alakul.

Vasárnap elszórtan alakulhat ki kisebb eső. A szél megélénkül, néhol megerősödik. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 3 és plusz 5, a maximumhőmérséklet 7 és 15 fok között lesz – olvasható az előrejelzésben.

***

Tehát amolyan valódi „tavaszi szél vizet áraszt” idő köszöntött ma ránk.

Ezentúl néhanap jelentkezünk majd művészetekkel is „aláfestett” időjárás jelentéssel, kicsit felemelve a napi szimpla híreket zenével, verssel, képzőművészettel.

Az apropót e szeles tavaszi nap adta, amiről MTI/Balogh Zoltán mai fotója is tanúskodik. Szelek borzolta folyóvíz, áradó napsütés…

Egy csónak a Dunán a tavaszias napsütésben Budapesten az Id. Antal József rakparton. A legmagasabb nappali hőmérséklet az országban 14 és 20 fok között van. – MTI/Balogh Zoltán

Kinek a szívében ne ébrednének ilyenkor kis rőzsedalok?

Zoli Band a Dürer Kertben szintén megforgatja a szöveget az angol nyelvben: 

De szépen szól és ismerősen cseng a „Spring winds…”, ez az ősi angol dal… De lássunk egy másik nagyon hasonlót valahonnan a Kaukázusból:

A nyelv is de mennyire ismerős!?

Tavaszi szél vizet áraszt…🇭🇺⚽️

Közzétette: TrollFoci – 2017. augusztus 31., csütörtök

És egy prozódiailag újragondolt sportnépi átirattal is találkozhatunk, ha nagyon utánajárunk…

Egy új szerzeménnyel, egy népdal feldolgozással, mint meglepetéssel indult a tanév a Szepsi Magyar Tannyelvű Alapiskola és Gimnáziumban… Ez a poharas dalocska is de ismerősnek tűnik!

Az alábbiakban Zareh Kan, hazánk egyik legnépszerűbb DJ-producere az X-Faktorban ismertté vált Ham Ko Ham közreműködésével feldolgozta e népdalunkat. 

Egy lett jobboldali párt fiataljai dalban mondanak hálát KÖSZ címmel a felelős magyar bevándorlási politikáért. Íme:

Így szól a cappellában…

… black metal dán dialektusban egyszál hegedűn …

Tavaszi szél vizet áraszt

Hungarian song "Tavaszi szél vizet áraszt". Some time ago I asked you what folk songs from different countries to play on my upcoming Europe tour. But then I got ill and was hospitalized and my whole life stopped for a bit. Now I'm back on my feet so I'm learning a few little pieces and I'm enjoying these beautiful traditional melodies

Közzétette: Myrkur – 2018. november 28., szerda

… és így magyar szimfonikusan: 

.. és így énekelte egy indonéz lány a napokban:

… és egy brit fiú anno 1986-ban:

Hát valahogy így „zeng a lélek, zeng a szó, zeng a szerelem ajtó” magyarul, egyetemesen, amikor kitavaszodik ránk, hát élvezzük, szeressük mindannyian e napokat!

Tavaszi szél vizet áraszt,
virágom, virágom.
Minden madár társat választ,
virágom, virágom.

Hát én immár kit válasszak,
virágom, virágom.
Te engemet, én tégedet,
virágom, virágom.

Zöld pántlika, könnyű gúnya,
Virágom, virágom,
Mert azt a szél könnyen fújja,
Virágom, virágom.

De a fátyol nehéz ruha,
Virágom, virágom,
Mert azt a bú leszaggatja,
Virágom, virágom.

 

Nyitóképünk:

Nagykanizsa, kirándulók a tavaszias melegben a nagykanizsai csónakázótónál 2019. február 28-án MTI/Varga György fotóján.

Iratkozzon fel hírlevelünkre