Budapest Főváros Levéltára mutatja be Rákosi Mátyás digitalizált iratgyűjteményét

Budapest Főváros Levéltára „Egy száműzetés állomásai a dokumentumok tükrében című sajtótájékoztató keretében mutatja be Rákosi Mátyás iratainak digitalizált másolatgyűjteményét (1941-1970).

Az unikális gyűjtemény Rákosi Mátyáshoz és feleségéhez az 1956 nyarától kezdődő szovjetunióbeli „száműzetésük” idején írt leveleket, illetve az általuk írtak másolatait, fogalmazványait tartalmazza. A 264 tételből álló gyűjtemény legkorábbi dokumentuma egy 1941-es meghatalmazás, míg a legutolsó darabja egy 1970. november 15-én keletkezett fogalmazvány.

Rákosi a leveleit elsősorban a Szovjetunió Kommunista Pártja, illetve a Magyar Szocialista Munkáspárt prominens személyiségeinek (Ny. Sz. Hruscsov, L. I. Brezsnyev; Kádár János, Fock Jenő) címezte és akkurátusan másolatokat készített róluk, de legalábbis a fogalmazványokat megőrizte. A Rákosihoz írt levelek egyrészt a hivatalos szervek válaszait tartalmazzák, másrészt a magánlevelek feladói között régi harcostársakat (Varga Jenő), szintén emigrációba kényszerült korábbi kommunista politikusokat (Gerő Ernő, Kovács István, Piros László), illetve új ismerősöket (Gáti Tibor) találunk. A levelek nagy része orosz nyelven íródott.

A sajtótájékoztatóról bővebben itt olvashat.

(OS)

Iratkozzon fel hírlevelünkre