Kilép a Horvát Parasztpárt az európai néppártból, a fake news-gyárak Orbánt vádolják ezért

Az MTI számolt be arról, hogy a Horvát Parasztpárt (HSS) elnöksége egyhangúlag úgy határozott, hogy a párt kilép az Európai Néppártból (EPP), de a végleges döntést a párt közgyűlése hozza majd meg. A parasztpárt kiválásáért a balliberális média Orbán Viktort okolta, valójában azonban arról van szó, hogy a Horvát Parasztpárt az utóbbi évek során liberális párttá vált.

Kreso Beljak, a Horvát Parasztpárt elnöke szombaton az elnökségi ülés után a sajtónak eljutatott közleményében leszögezte: „nincs helyünk olyanok között”, akik Horvátországgal szemben területi igényeket támasztanak, mint Alexandar Vucic szerb államfő, Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke vagy Orbán Viktor magyar miniszterelnök, aki állításuk szerint „be szeretne törni a horvát médiapiacra, hogy gyűlöletet szítson, és a parasztpárt számára elfogadhatatlan eszméket népszerűsítsen”

Beljak szerint „Orbán Viktor köre sajtótermékeket vásárol fel” a horvát piacon, és ezek által gyűlöletet keltenek ott. 

Egyes angol nyelvű hírportálok erre a kijelentésre építve természetesen úgy állították be a dolgokat, mintha a Horvát Parasztpárt kizárólag Orbán miatt lépne ki az Európai Néppártból, illetve ugyanebben a narratívában közölte a hírt a 444.hu is.

Valójában az a helyzet, hogy a parasztpárt az utóbbi időben komoly változásokon ment keresztül, az eredeti nemzeti irányvonaltól eltérve egyre inkább liberális pártnak mondható. A párt éveken keresztül természetes partnere volt a jelenleg is kormányzó jobboldali Horvát Demokratikus Közösségnek (HDZ), miután azonban 2016-ban a HSS élére megválasztották Kreso Beljakot, a párt erősen balra tolódott.

Jelenleg a párt négy parlamenti képviselője az ellenzék sorait bővíti, 2016-ban ugyanis már a horvát szociáldemokratákkal indultak közös listán az előrehozott parlamenti választásokon.

Úgy fest, hogy a liberális irányt felvevő párton belül a pártvezetéssel szembemenő vélemények nem igazán férnek meg. Az elmúlt két évben ugyanis a HSS számos tagját kizárták a pártból, mert azok nem értettek egyet az új vezetéssel. Erre a sorsra jutott Marijana Petir európai parlamenti képviselő is.

Az előrejelzések alapján úgy tűnik, hogy az európai parlamenti választásokon a Horvát Parasztpárt a nemrég alakult Amszterdami Koalíció néven működő, liberális pártokat tömörítő csoportosulás közös listáján méretteti majd meg magát. Az Amszterdami Koalíció a Guy Verhofstadt nevével fémjelzett ALDE-pártszövetség 2017. decemberi kongresszusán jött létre, a horvát liberális pártok ekkor arról határoztak, hogy az ALDE-től különválva szorosabb együttműködést valósítanak meg. 

A leírtakat összegezve megállapíthatjuk: talán nem olyan nagy meglepetés az, hogy a liberalizálódó Horvát Parasztpárt úgy döntött, hogy kilép az Európai Néppártból. Mindennek fényében azt írni, hogy ők Orbán miatt lépnek ki az Európai Néppártból, elég egyértelmű hazugságnak tűnik. 

(Fotó: Pixabay)

Iratkozzon fel hírlevelünkre