Keresztény családok házait rombolták le Vietnámban

A kommunista hatóságok legalább 200 keresztény család házát rombolták földig Vietnám legnagyobb városában még az év elején. Ho Chi Minh-város (korábbi nevén Saigon) vezetése Tân Bình negyed városi tanácsával együttműködve, január 4-én és 8-án a buldózerek mellett mintegy háromszáz rendőrt vezényelt ki a keresztények lakta környék épületeinek elpusztítására.

Az akció háttérében a város és bizonyos üzleti körök telekspekulációja állhat, beszámolók szerint a tiltakozó keresztények közül tízet letartóztattak. A terület maga 1954 óta a Párizsi Külmissziós Társaság tulajdona, ahol a francia papok főleg szegény családokat, diákokat és az egykori dél-vietnámi hadsereg veteránjait, illetve északról érkezett menekülteket szállásoltak el. A ledózerolt házak a Lộc Hưng plébániához tartoznak, lakóik szinte kivétel nélkül katolikusok, akik az ingatlanok jogos tulajdonosai, e ténnyel kapcsolatosan érvényes vietnámi és francia nyelvű dokumentumokkal rendelkeznek. Ennek ellenére a hatóságok 2000 óta mindent elkövetnek, hogy kisajátítsák a területet. A hívek Paul Lê Xuân Lộc és Joseph Trương Hoàng Vũ redemptorista atyák vezetésével közös imádsággal tiltakoznak a kormány eljárása ellen.

Az egyik lakos, aki családjával 1954 óta él itt, a következőket nyilatkozta: “Dühösek vagyunk, amiért lerombolták házainkat. Ugyanakkor elszántak is, mivel mindig tiszteletben tartottuk és követtük a vietnámi törvényeket. 1999 óta többször fordultunk az állami ügynökségekhez, akik minden dokumentációt megkaptak, ám semmiféle választ nem kaptunk. A kormány nem adott magyarázatot arra, hogy milyen jogon sajátítja ki területünket. Folytatjuk törvényes küzdelmünket a vietnámi polgárokért a társadalmi igazságosság nevében.”

Az eseményeket követően Kantum (Közép-Vietnám) nyugalmazott püspöke meglátogatta a fedél nélkül maradt keresztény családokat és támogatásáról biztosította őket. Amíg az országban jelenleg is hagyományosan a holdújévet (Tết) ünneplik, a helyi katolikusok a Szűzanya szobránál imádkoznak és tiltakoznak. Michael Hoàng Đức Oanh püspök prédikációjában arra buzdította a híveket, hogy szenvedéseiket ajánlják fel Istennek és nehéz helyzetükben is őrizzék tovább hitüket.

A püspök adományokkal is segítette a rászoruló családokat.

A kommunista Vietnámi Szocialista Köztársaságban hol enyhébb, hol pedig erőszakosabb módon üldözik a keresztényeket. Az országban körülbelül 8,5 millió keresztény él, többségük katolikus, akik szinte minden nap ki vannak téve az államhatalom zaklatásainak.

Forrás és képek: Asia News, La Nuova Bussola Quotidiana

Iratkozzon fel hírlevelünkre