Ferenc pápa: Gyökeresen ki kell irtani a gonosz brutalitását

Vasárnap zárult le az a négynapos vatikáni konferencia, melynek célja volt a kiskorúakkal szemben elkövetett, egyházon belüli visszaélések feldolgozása és a további elfogadhatatlan esetek megelőzése. A zárónapon Ferenc pápa ismét felszólalt és a gonosz brutalitásának kiirtására szólított fel.

Befejeződött Vatikánvárosban az a Ferenc pápa által életre hívott konferencia, melynek deklarált célja volt, hogy a kiskorúak védelmében konkrét és hatékony intézkedéseket tegyen a katolikus egyház. A pedofil ügyekkel a közelmúltban számos alkalommal szembe nézni kényszerülő egyházszervezet a legmagasabb szinten tárgyalta a problémát, a tanácskozáson több alkalommal szólásra emelkedett az egyházfő is. 

A konferencián három magyar anyanyelvű püspök, Veres András, Orosz Atanáz és Német László vett részt. Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke vasárnap – az MTI-nek nyilatkozva – hangsúlyozta: a legkisebbek ellen elkövetett súlyos bűnökkel szemben az Egyház össztársadalmi példát kívánt mutatni a kiskorúak védelméről a Vatikánban rendezett tanácskozással. A magyar főpásztor azt hangsúlyozta, egyháza nagyon tudatosan szembefordul a visszaélésekkel és készen áll törvénykezésén is szigorítani. Hozzátette: „az emberiség történelmét végigkísérő súlyos bűnről van szó, amely nagyon komoly össztársadalmi fellépést kíván”. 

Ferenc pápa a tanácskozás zárónapján nagyon határozottan fogalmazott. A katolikus egyház feje szerint el kell törölni a Föld színéről a papok által gyermekek ellen elkövetett visszaéléseket, amelyek „förtelmes bűntettek”. 

A Szentatya egyben ígéretet is tett arra, hogy az egyház mindent megtesz azért, hogy a visszaélések elkövetőit felelősségre vonják, és nem fogja eltussolni vagy kisebbíteni a bűncselekményeket. Az egyházi törvénykönyv szigorítása mellett a közeljövőben gyakorlati útmutatással is segítik a püspökségeket a visszaélési ügyekkel kapcsolatos eljárások minél magasabb színvonalú lebonyolítása érdekében. 

A pápa szerint a rendelkezésre álló adatokból, amelyek az öt világrészt érintik, az az első igazság kerül napfényre, hogy a fizikai, szexuális vagy érzelmi erőszakot elsősorban a nem a papok, hanem a szülők, a rokonok, a kislány feleségek férjei, sportedzők és nevelők követik el. Az UNICEF 2017-es adatai szerint, amelyek a világ 28 országát érintik, tíz lány közül, akik erőszakkal kikényszerített szexuális kapcsolatot szenvedtek el, kilencen ismerős, vagy a családhoz közel álló személyek áldozataivá váltak.

A katolikus egyház vezetője úgy értékelt, e területen „a gonosz misztériumával” állunk szemben, a gonosznak ezt a brutalitását azonban gyökeresen ki kell irtani. Kifejtette: mérhetetlen szükség van a megtisztulásra és a megújulásra.

A vatikáni találkozón több egykori áldozat is beszámolt az elszenvedett erőszakról. Felszólaltak magas rangú egyházi vezetők és tanácsadó világiak is. 

Forrás: MTI, Vatican News, Magyar Kurír.

Iratkozzon fel hírlevelünkre