Egy ember az örökkévalóságnak

A Nemzeti Színházban mutatták be Robert Bolt darabját, amelyben Thomas More kiáll a hite és értékrendje mellett VIII. Henrikkel szemben. Schnell Ádám, aki Cromwellt alakítja, és Fehér Tibor, aki a királyt játssza meséltek nekünk az Egy ember az örökkévalóságnak című darabról.

Thomas More evangéliumi tisztasággal vállalta az elveit, amivel az életéért kellett fizetni. Megtartotta a hitét, értékrendjét és erkölcsi meggyőződését Anglia uralkodójával szemben, és tiszta lelkiismerettel üdvözölte a halált.

Robert Bolt Egy ember az örökkévalóságnak című drámájában VIII. Henrik érvénytelenítette házasságát Aragóniai Katalinnal, szakított a pápával, és megalapította az anglikán egyházat, hogy feleségül vegye Boleyn Annát. Mindezt ellenezte Thomas More, aki nagyrabecsült tudós és lordkancellár volt. Nem tette le a hűségesküt a királyra, így sorsa megpecsételődött: hazaárulásért perbe fogták és kivégezték.

Fotó: vasarnap.hu

Az Egy ember az örökkévalóságnak című drámát Csiszár Imre rendezésében mutatták be szombaton a Nemzeti Színházban, Rátóti Zoltán Thomas Moret, Schnell Ádám Thomas Cromwellt, Fehér Tibor VIII. Henriket, Bodrogi Gyula Wolsey bíborost és Söptei Andrea Alice Moret alakítja.

Thomas Cromwell nélkül nem szakadt volna el Anglia a pápai hatalomtól, és a király sosem tudta volna végig vinni a válását. Kulcsfontosságú szereplő volt az anglikán egyház megszületésében.

Fotó: vasarnap.hu

 

„Egy történelmi szerepnél természetesen jobban utána kell olvasni a karaktereknek, de Cromwellről nem lehetett túl sokat találni. Fel kell készülnünk a korból, a kultúrából és az akkori felfogásból is. Ez a darab kifejezetten VIII. Henrik házasságával foglalkozik, de kikerülhetetlen benne a világpolitikai helyzet, hiszen a spanyol királynak a testvére Aragóniai Katalin, akitől a király válni akar, és amiből nagyon komoly politikai problémák adódhatnak.

„A próbák pontosan követték a rendező időbeosztását. Csiszár Imre ilyen szempontból egy „konzervatívabb” stílust képvisel a mai modern színházi felfogással szemben, vagyis nála van olvasópróba, rendelkezőpróba és emlékpróba. Nagyon pontosan van felépítve a folyamat, már a főpróbahéten többször lement a darab egyben, és ez nagyon nagy biztonságot ad a színészeknek.” – mesélte Schnell Ádám a főpróbahéten.

A képre kattintva galéria nyílik!

Robert Bolt a nagysikerű drámájából később filmet is írt, amely hat Oscar-díjat is elnyert Paul Scofield és Robert Shaw főszereplésével.

„Robert Bolt kiváló filmje nagyon jó támpont volt, hogy milyen világ volt ez. A Tudorok című sorozat is sokat segített abban, hogy elképzeljük, hogy milyen volt a Vatikán, hol tárgyalt a pápa, és hogy nézhetett ki a királyi udvar. Ez a fantáziánkhoz sokat hozzáad, de a többit nekünk kell itt kitalálnunk a színpadon” – fűzte hozzá a lordkancellárt alakító színész.

Fehér Tibor VIII. Henriket játssza, aki ugyan kevés időt tölt a színpadon, mégis az ő személye köré fonódik az egész színdarab.

„Thomas More nekem, VIII. Henriknek egy nagyon jó barátom, egy értelmes, intelligens ember, akit én meg akarok nyerni magamnak. De ha nemet mond, akkor a darab végén sajnos le fog esni a feje. Ha nem lesz fiú utód, akkor polgárháború lesz, széthullik Anglia. Nekem egy országot egyben kell tartanom, ezért el kell válnom, hogy jöhessen mellém Boleyn Anna” – mesélte az Anglia királyát alakító Fehér Tibor.

Fotó: vasarnap.hu

 

„Minden szereplőnek megvan a maga igaza, még a legellenségesebb karakternek is. Ha ezt nem vérkomolyan játssza az ember, hogy el akarja érni a célját, akkor nincs értelme. VIII. Henriknek itt teljesen konkrét céljai vannak. Elmegy Thomas More házába, és a máz, ami borítja a látogatást, mind arra szolgál, hogy megmutassa, ők barátok. Barátok, akik nem mondanak ellent egymásnak. Nem vitázni jöttem ide, nekem le kell hengerelnem.
A király szerepe úgy főszerep, hogy ugyan csak egy jelenetben szerepelek, mégis végig rólam beszélnek a színpadon. Csiszár Imre mindent engedett nekem, amit gondoltam, sőt adta alám a lovat a remek ötleteivel.”

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre