Könyvajánló – Dr. Mihalec Gábor: Gyűrű-kúra

Elmúlt a Házasság hete, de a házasság fontossága nem múlhat el a reflektorfénybe állított napok után sem. Nemrégiben kezünkbe akadt dr. Mihalec Gábor pár-és családterapeuta, nemzetközi előadó és tréner, számos párkapcsolati sikerkönyv szerzőjének legújabb munkája, a Gyűrű-kúra című kötet.

A könyvből kiderül, hogy a szerző 2004-ben elindított egy hasonló nevű programot, amely Magyarország első és eddig egyetlen tudományosan igazolt hatékonyságú párkapcsolati tréningje.

A tréning az 1980-as években felvirágzott házasság-gazdagító mozgalom (Marriage Enrichment Movement) hagyományaira épít, de magában foglalja a legfontosabb lelkigondozói és pszichológiai irányzatok (pszichoanalitikus, humanisztikus, rendszerszemléletű és kognitív viselkedésterápiás) felismeréseit, kutatási eredményeit is.

A Gyűrű-kúrán 2004-es bevezetése óta több, mint 500 pár vett részt. Magyarország után meghódította már Nagy-Britanniát, az Egyesült Államokat, Lettországot, Finnországot, Szlovéniát, Ausztriát, Lengyelországot, Svédországot, Romániát és Szerbiát is.

A könyvön átsüt, hogy a szerző-terapeuta dr. Mihalec Gábor rendíthetetlen optimizmussal hisz abban, hogy minden pár képes fejlődni, és meg tudja valósítani a kapcsolatban rejlő teljes potenciált. Ennek módjait kutatja tudományos munkájában, és tanítja előadásain és tréningjein, s ebben a könyvében is.

A Gyűrű-kúra kihagyhatatlan olvasmány házasságra készülőknek, de haszonnal forgathatják a párkeresők és azok is, akik már több éve összekötötték az életüket. A boldog, élethosszig tartó házasság tíz kulcsfontosságú összetevőjét veszi nagyító alá a szerző, miközben tudatos, közös munkára biztatja a párokat. Ehhez nemcsak elméleti segítséget kapnak, hanem gyakorlatokat, kérdéssorokat, teszteket is, hogy kezükbe vehessék kapcsolatuk sorsát, és az akadályokat lépcsőfokokká változtassák.

A Gyűrű-kúra kötet a tréning 10 foglalkozásába avatja be olvasóit, amely a következő témákat öleli fel:
1. A házasság célja, 2. Kommunikáció, 3. Konfliktuskezelés, 4. Pénzkezelés, 5. Szabadidő, 6. Szexualitás, 7. Gyermekek és szülői szerep, 8. Após, anyós és más kedves rokonok, 9. Szerepek, 10. Spiritualitás

A Gyűrű-kúráról, mind módszerről, mind kötetről egyaránt jó szívvel nyilatkoztak külföldi és hazai szakemberek, közülük hármat idéznénk most:

„Nagy örömmel üdvözlöm ezt a hiánypótló kézikönyvet. Azt tanítja, hogyan vigyázzanak párkapcsolatukra, valamint okosít, tudatosít olyan dolgokban is, amelyekre spontán nem is gondolnánk, csak akkor, amikor már konfliktusként feszíti a kapcsolatot. Különösen magával ragadó az ajánlások pozitív pszichológiai szemlélete.” Prof. Dr. Bagdy Emőke (pszichológus)

„Ez a könyv okos, szakmailag hiteles – ugyanakkor elegáns stílusban megírt, érdekfeszítő munka. Minden rászorulónak – és azoknak is, akik még nem tudják, hogy rászorulnak – hathatós segítséget nyújthat abban, hogy házasságuk válságos pillanatait ’épségben’ átvészeljék, és időben induljanak el együtt – kéz a kézben – a lejtőn…fölfelé!” Prof. Dr. Ranschburg Jenő (pszichológus)

„Két ember – édesapánk és édesanyánk – szerette egymást. Így születtünk. De nincs szeretet-hormonunk, gyógyszer sincs a szeretetlenség ellen. Tanulnunk kell ezt a mennyei tudományt, ’gyűrű-kúrára’ van szükségünk. Ez a könyv lehet az útikalauzunk. Házasok és még nem házasok megtanulhatják belőle az élet legnagyobb titkát.” Prof. Dr. Szigeti Jenő (lelkész)

A szerző munkájának magas szakmai kompetenciái mellett elengedhetetlenül fontos számára a személyes hitelesség is, ennek jeles példája, hogy 1995 óta boldog házasságban él feleségével, Dórival és tinédzser lányával, valamint fiatal felnőtt fiú gyermekével.

A témában van még két jelentősebb munkája, a Megcsalás nélkül – Hűségben és elégedetten a párkapcsolatban és a Ketten együtt, magabiztosan – Párkapcsolat-építő kommunikáció című kötetek, amelyek e könyvhöz hasonlóan magas színvonalon szolgálják a házasságok jobb működésének ügyét.

Rövid videó, ami pár szóban bemutatja Gyűrű-kúra módszerét

Iratkozzon fel hírlevelünkre