A Vatikán felvette a harcot a szexuális visszaélésekkel

Szexuális visszaélései miatt egy vatikáni fegyelmi bizottság kitaszította a papi rendből Theodore McCarrick volt washingtoni érseket, az amerikai katolikus egyház egyik volt vezetőjét, akit még tavaly is a legbefolyásosabbak között tartottak számon - közölték szombaton hivatalosan a Szentszéknél.

A hit és erkölcs védelmére hivatott Hittani Kongregáció szerint bebizonyosodott, hogy McCarrick bűnös hatalommal és a gyónás szentségével való visszaélésben, valamint a hatodik parancsolat megsértésében, nevezetesen, hogy szexuális kapcsolatot kezdeményezett több kis- és több felnőtt korúval. Ezeket a bűncselekményeket még New York-i papként a múlt század hetvenes éveiben követte el.

Az ítéletet először január 11-én hozta meg a bizottság, majd McCarrick fellebbezése után február 13-án megerősítette azt, és pénteken közölték a volt érsekkel. Az ítélet immár végleges, Ferenc pápa is jóváhagyta. 

A 88 éves McCarrick érsekkel szemben 2017-ben emeltek vádat. Tavaly júniusban felmentették a papi szolgálat alól, majd Ferenc pápa tavaly július 28-án megfosztotta őt bíborosi címétől. Ő az első bíboros, aki szexuális zaklatás vádja miatt távozott tisztségéből.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre