A Palesztin Hatóság hivatalosan is elismerheti a helyi evangéliumi egyházakat

A palesztin vezetéshez köthető források szerint - a történelmi egyházak tiltakozása ellenére - a palesztin kormány fontolóra veszi a helyi evangéliumi egyházak legalizálását. A Palesztin Hatóság jelenleg tizenhárom keresztény egyházat ismer el.

A ramallahi vezetés azután döntött a kisebb keresztény egyházak elismerésének terve mellett, miután a Palesztin Evangéliumi Egyházak szinódusa több alkalommal beadta az erre szóló igényét, hivatkozva az ország alaptörvényére és az általános emberi jogokra.

A palesztin vezetés számos magas rangú tisztviselője támogatja a kezdeményezést, mivel az evangéliumi egyházak fontos szerepet játszanak a palesztin nemzeti ügyben.

A kis létszámú, de annál befolyásosabb szentföldi evangéliumi egyházak vezetői fontos szerepet töltenek be a palesztin külpolitikában. A közelmúltban dél-amerikai körúton járó palesztin delegáció több tagja is evangéliumi egyház követője volt.

A helyi kis egyházak szoros kapcsolatot ápolnak a világ többi részén működő testvérközösségeikkel, akik pedig jó viszonyt ápolnak Izraellel, és elsőként ismerték el Jeruzsálemet az izraeliek fővárosának. A kapcsolataikon keresztül tehát sokat tudnának tenni a palesztin ügy érdekében – összegzett a linga.org.

A ramallahi vezetés úgy véli, hogyha a palesztin külpolitikában szélesebb szerepet vállalnának a helyi keresztények, az javítaná  a Palesztin Hatóság megítélését, és cáfolná azokat az állításokat, melyek szerint a palesztin kormány nem képes garantálni a helyi vallási és etnikai kisebbségek teljes körű jogait.

A helyi evangéliumi egyházak elismerése már évtizedek óta várat magára.  Tavaly  a palesztin vezetés  elhalasztotta a hivatalos elismerést, mivel a presbiteriánus egyházhoz tartozó Donald Trump amerikai elnök és Mike Pence evangéliumi hitet követő alelnök palesztin-izraeli politikája megakasztotta  azt – közölte a  comeandsee.com.

Palesztinában és Jordániában a XX. század elején alakultak meg az első evangéliumi közösségek. Az egyházak saját belső szabályzattal és intézményekkel, valamint több mint tizenötezer taggal rendelkeznek. A szentföldi evangéliumi egyházak megalakulásuk óta tartanak fent egészségügyi, oktatási és szociális intézményeket, melyek bármilyen hitet követő ember számára elérhetőek. 

A Jordániai és Szentföldi Evangéliumi Egyházak Szövetsége tavaly Názáretben tartotta a gyülekezetek találkozóját. A szövetség élére Imad Mouayiah-t a jordániai hadsereg nyugalmazott dandártábornokát választották meg, abban a reményben, hogy az új vezető mihamarabb el tudja ismertetni a szentföldi evangéliumi egyházakat.

Kassab Adonis

Kép: comeandsee.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre