Mindszenty-per hetven év távlatából: „Belenőtt szerepébe és sorsába”

A kétnapos eseményt az Országház felsőházi üléstermében nyitották meg, mely alkalomból beszédet mondott Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, Mohos Gábor, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspöke, Habsburg-Lotharingiai Mihály, a Magyarországi Mindszenty Alapítvány elnöke és Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának (NEB) elnöke.

Kevesen tudnak olyan elszántsággal dacolni a diktatórikus hatalmakkal szemben, mint ahogy az egykori esztergomi érsek és bíboros, Mindszenty József tette – írja egyik kollégánk korábbi cikkében.  

Hetven év elteltével is kétségkívül a magyar történelem egyik legikonikusabb alakja Mindszenty. Előtte nem csak a keresztény értékrendet képviselő emberek emelték kalapjukat, hanem az egész világ.

Perének hetvenedik évfordulója alkalmából rendezett konferenciát a Nemzeti Emlékezet Bizottsága, az Országgyűlés Hivatalának Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatósága és az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpontja.

A kommunisták helyrehozhatatlan károkat okoztak az egyházaknak és a nemzetnek

– mondta az eseményen szerda reggeli beszédében Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke. Kiemelte, a bíboros elleni per koncepciós jellege ugyan nyilvánvaló volt, de mindenki számára egyértelmű üzenetet is hordozott. Ha ugyanis az ország egyik legmeghatározóbb, legnépszerűbb emberét, a magyar katolikus egyház vezetőjét bíróság elé lehetett állítani, és el lehetett ítélni a nemzetközi tiltakozás és a pápai kiátkozás ellenére, akkor a társadalomban további ellenállásnak nem volt értelme.

Rákosiék Mindszentyn keresztül az egyházat akarták feudális csökevényként beállítani

– ezt már Földváryné Kiss Réka, a NEB elnöke emelte ki beszédében.

Mindszenty példaértékűsége abban rejlik, hogy vállalta a nyílt konfrontációt; példakép, erkölcsi iránytű volt, aki a kommunista rezsim elleni ellenállás fontos jelképévé vált; nem alkudott, nem egyezkedett az ország akkori vezetőivel.

Kép forrása: Time.com

A bíboros perbe fogásának híre – melyet követően életfogytiglan börtönbüntetésre ítélték – az egész világot bejárta: a Time magazin címlapjáról Mindszenty nézett vissza az olvasókra. A Life magazin egy teljes különszámot szánt a per részletezésére. A per hatására egyre inkább kezdett a nyugat is a Sztálin-rezsimmel foglalkozni.

Földváryné Kiss Réka korábban úgy fogalmazott, Mindszenty József Magyarországon és a határon túl is megtestesíti azt az erkölcsi vállalást, amelyik nehéz történelmi fordulópontokban megmutatja, hogy a szabadság kérdésében nem lehet megalkudni.

Az, hogy a Mindszenty-pert nemzetközi kontextusba tudjuk helyezni, nem jelent mást, mint a kommunista rezsim elítélésének teljes mivoltát – világszerte.

(Kiemelt kép forrása: MTI/Koszticsák Szilárd)