Huszti Zoltán: Ne legyetek szomorúak!

Különleges ősi magyar viseletben vezette csoportját a Panamában rendezett Ifjúsági Világtalálkozón Huszti Zoltán. A fiatal pap szerint Közép-Amerika népétől érdemes eltanulnunk a belső igények őszinte kifejezését.

Úgy érezzük és hisszük, hogy a Szentlélektől közös küldetést kaptunk a közelgő Eucharisztikus Kongresszusra, hogy összefogó módon munkálkodjunk a magyar katolikus ifjúság egységén – mondta a katolikus.ma oldalnak adott interjúban Huszti Zoltán. A katolikus pap, aki a panamai világtalálkozón etelközi viseletben vezette a magyar csoportot, úgy látja, eltanulható a közép-amerikai emberektől a belső igények őszinte kifejezése.

Az európai – és benne a magyar egyház – hasonlít egy tölgyfához, amelynek hatalmas és mélyre lenyúló gyökerei vannak – vázolta fel a képet Huszti Zoltán, hozzátéve: ágak és hajtások itt-ott vannak rajta, de külső ránézésre már nincs jó állapotban ez a fa. A közép-amerikai egyház ezzel szemben a friss és sűrű dzsungelnövényzethez hasonlítható, hatalmas, zöld levelekkel és friss gyümölcsökkel, a gyökérzete azonban még sokkal kisebb. 

A világegyház paradicsomkertjébe azonban beletartozik a mi fánk és a dús növényzet is – mutatott rá.

Az atya úgy véli, a világtalálkozó legfontosabb üzenete az volt, hogy ne legyünk szomorúak. Arra kért mindenkit, mutassa meg a világnak az evangélium által benne lakó örömöt, és ne titkolja el, hogy Krisztushoz tartozik. Az öröm gyümölcsei pedig vonzóak lesznek, és kíváncsivá tesznek majd másokat is – tette hozzá.

A teljes interjú és az ősi magyar viselet panamai fogadtatásának részletei itt olvashatók.

A kép forrása a katolikus.ma.

Iratkozzon fel hírlevelünkre