Ég és föld között: a fényképbe mentett szakrális tér

Kiállítás nyílt Gyukics Péter templomfotóiból a Magyar Építőművészek Szövetsége székházában.

Fotósként azt keresem és próbálom ábrázolni, hogy mi az, ami meghitté tehet egy teret” – mondja Gyukics Péter munkájáról a vele készült interjúban. A művész korábban több mint tíz éven keresztül hidakat fotózott, azonban Medgyaszay István építész egyik temploma annyira megérintette, hogy attól kezdve egyre inkább a templomok fotózása felé fordult.

Fotóművészként a részletekben szeretem megmutatni az épületek különlegességét, mert így tudom bemutatni a rész és egész közötti viszonyt.” Gyukics úgy látja, egy építésznek a templom az egyik legnehezebb tervezési feladat munkája során, hiszen

ez nem egy egyszerű épület; egy templomnak alkalmasnak kell lennie liturgikus célra, istentiszteletre, misére.

A fotókiállítás egyik különlegessége, hogy a művész több felekezet templomait is bemutatja kiállításán; a római katolikus mellett találkozhatunk református, evangélikus templomokkal is. „Érdekes volt megtapasztalni a felekezeti sokszínűséget, de az egyes felekezeteken belüli templomok vonatkozásában is elmondható, hogy minden templomnak más a hangulata” – nyilatkozta a fotográfus.

A rendszerváltás előtt is születtek kiemelkedő alkotások, de 1989 után sokkal szabadabban tudtak templomot tervezni és bennük az új tendenciákat is érvényesíteni.” A művész igyekszik a rendszerváltás előtti, illetve az azt követő stílusokat, építészeti tendenciákat bemutatni képein, mindezt úgy, hogy a fotók meghitt, szakrális hangulata megmaradjon.

A művésszel készített teljes interjú ide kattintva olvasható.

(Kiemelt kép forrása: Evangelikus.hu) 

Iratkozzon fel hírlevelünkre